Τα άτομα με αναπηρία βιώνουν, χωρίς αμφιβολία, με μεγαλύτερη ένταση αυτές τις επιπτώσεις της πανδημίας, βλέποντας την κοινωνική τους απομόνωση να μεγιστοποιείται και την ίδια τους την επιβίωσή τους να απειλείται. Το κλείσιμο των ΚΕΠΑ, και στην πρώτη φάση, και σήμερα, οι δυσλειτουργίες στο σύστημα απονομής των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων, οι οποίες πλήθυναν τον τελευταίο χρόνο, ακόμη και προ πανδημίας, αλλά και τα νέα προσκόμματα που προέκυψαν λόγω του κορονοΪού, δημιουργούν για τους ανάπηρους δικαιούχους προνοιακών παροχών ένα ζοφερό περιβάλλον και μια καθημερινή απίστευτη ταλαιπωρία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στον ΟΠΕΚΑ εκκρεμούν 37.500 αιτήσεις για προνοιακά επιδόματα αναπηρίας. Από αυτά, 23.500 αιτήματα έχουν σταλεί στα ΚΕΠΑ για να ορισθεί ραντεβού με την επιτροπή κρίσης, με αμφίβολο το χρόνο διεκπεραίωσης, λόγω της νέας αναστολής λειτουργίας τους. Αλλά υπάρχουν επιπλέον 14.000 αιτήματα που δεν μπορούν καν να ολοκληρωθούν, γιατί με το δεύτερο κύμα της πανδημίας τα νοσοκομεία σχεδόν περιέστειλαν δραματικά τις τακτικές τους λειτουργίες και δεν χορηγούν τις διαγνώσεις στους ανάπηρους. Παράλληλα, τα ΚΕΠΑ αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, και ως προς τις συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών και στις διοικητικές τους διαδικασίες. Λόγω της εκρηκτικής αυτής κατάστασης, είναι απαραίτητο να ληφθούν από την Πολιτεία μέτρα ενίσχυσης των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στο διάστημα της πανδημίας και να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες προστασίας τους από τον κορονοϊό.

Τα άτομα με αναπηρία ζητούν να επεκταθούν για 6 μήνες τα χορηγούμενα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα που χρειάζονται ανανέωση και να δοθεί το προνοιακό αναπηρικό επίδομα σε όσους ανάπηρους υποβάλλουν πλήρη φάκελο για πρώτη φορά στον ΟΠΕΚΑ, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από τα ΚΕΠΑ, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Ειδικά για την περίοδο των εορτών, λόγω της ιδιαίτερης ευαλωτότητας της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών, το προνοιακό αναπηρικό επίδομα, θα πρέπει να δοθεί διπλό σε όσους το δικαιούνται.

Μια λύση που έχει προταθεί είναι το κράτος να καταβάλει σε ιδιώτες γιατρούς την αποζημίωση για την έκδοση διαγνώσεων που είναι απαραίτητες στους αναπήρους, προκειμένου να συμπληρώσουν τους ηλεκτρονικούς φακέλους των αιτήσεών τους στον ΟΠΕΚΑ για χορήγηση, για πρώτη φορά, προνοιακού επιδόματος αναπηρίας.