Μία νέα έρευνα για τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης από ασθενείς με άνοια διεξήγαγε το διακεκριμένο νοσοκομείο Laniado Hospital στο Ισραήλ σε συνεργασία με την Tikun Olam, εταιρεία πρωτοπόρο στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης παγκοσμίως. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την Dr. Vered Hermush, Διευθύντρια του τμήματος Γηριατρικής του νοσοκομείου Laniado Hospital, σε ασθενείς άνω των 60 ετών που είχαν διαγνωσθεί με άνοια, παρουσιάζει τα οφέλη της κάνναβης και αποδεικνύει ότι η λήψη κάνναβης βελτιώνει σημαντικά τις διαταραχές συμπεριφοράς ασθενών με άνοια.

Στην τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή της Dr. Vered Hermush, η οποία διήρκησε 18 μήνες, συμμετείχαν 64 ασθενείς, άνδρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 80 έτη. Οι ασθενείς λάμβαναν υπογλώσσιες σταγόνες σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης, προερχόμενο από υβριδικό στέλεχος κάνναβης Avidekel της Εταιρίας Tikun Olam, 3 φορές την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) με απόσταση τουλάχιστον 4 ωρών μεταξύ των δόσεων. Τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν ξεκάθαρα. Παρατηρήθηκε μία θετική επίδραση στις διαταραχές συμπεριφοράς και την επιθετικότητα των ασθενών. Κατά μέσο όρο, τρεις διαφορετικές διαταραχές συμπεριφοράς βελτιώθηκαν σε όλους τους ασθενείς που έλαβαν το σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σε τουλάχιστον μία διαταραχή στο 72% των ασθενών.

Στο σύνολο το 68,8% των συμμετεχόντων στην ομάδα θεραπείας είχε σημαντική μείωση της ταραχής και της επιθετικότητας, σε σύγκριση με μόνο το 30% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Επιπλέον, δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες σχετιζόμενες με το σκεύασμα κάνναβης.