Στα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται το ετήσιο κόστος της πανδημίας.
Οι μαζικοί εμβολιασμοί κατά της Covid-19 που θα αρχίσουν σε λίγες εβδομάδες σε ορισμένα κράτη, δεν αναμένεται να λύσουν μέσα στο 2021 το πρόβλημα της πανδημίας, ανέφερε ο Γιώργος Παυλάκης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Syracuse, ΗΠΑ, Διευθυντής του τομέα ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο (NCI), Maryland, USA, μιλώντας στο συνέδριο της ΕΣΔΥ.
Ο λόγος είναι ότι οι ποσότητες που θα παραχθούν δεν φτάνουν για όλο τον πληθυσμό. Όπως ανέφερε, η Pfizer έχει δεσμευτεί για παράδοση 40 εκατ. δόσεων το 2020 και 1,2 δισ. δόσεων το 2021. Όμως, μόνο η Ε.Ε., η Βόρειος Αμερική και η Ιαπωνία έχουν πληθυσμό γύρω στο 1 δισ. Όσο για την Ελλάδα, που έχει πληθυσμό που ανέρχεται στο 2% του πληθυσμού της Ε.Ε., ακόμα και με την πιο δίκαιη μοιρασιά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., θα λάβει κατά μέγιστον 10 εκατ. δόσεις, ποσότητα που δεν φτάνει παρά για τον μισό πληθυσμό της χώρας το 2021. Συνεπώς, τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς και εντός του 2021.
Ανέφερε ότι η Ελλάδα, παρά την εμπειρία άλλων χωρών, δεν απέφ γε το «τσουνάμι» μολύνσεων και θανάτων και σήμερα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αντιμετωπίζοντας ήδη έναν δύσκολο χειμώνα. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι η χώρα παρουσιάζει ποσοστό επιβεβαιωμένων θανάτων από Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκους υψηλότερο από αυτόν των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και άλλων χωρών.
Ο κ. Παυλάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει πιο συστηματικά τα δεδομένα κινητικότητας, αντί να υπολογίζει μόνο τον αριθμό κρουσμάτων, προκειμένου να λάβει αποφάσεις. Στο πεδίο των θεραπειών, ο κ. Παυλάκης ανέφερε μια μεγάλη συνεργασία των κέντρων που εργάζεται με ελληνικά νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα πάνω σε μελέτη για τη χρήση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από covid-19. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ανοσία από τον ιό σε ασθενείς που έχουν νοσήσει από τον ιό διαρκεί 6-8 μήνες, γεγονός που δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα και για τα εμβόλια.
Aναφορικά με το οικονομικό κόστος της σε παγκόσμια κλίμακα, τόνισε ότι σύμφωνα με μελέτη της Rand Corporation, χωρίς την παρουσία εεμβολίου, ανέρχεται σε 3,5 τρισ. δολάρια. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Jama, το κόστος εκτινάσσεται τελικώς στα 16 τρισ. δολάρια ετησίως, συνυπολογίζοντας και το κόστος των πρόωρων θανάτων, των προβλημάτων υγείας λόγω Covid-19, αλλά και των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία. Όσο για το μέλλον της επιδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι θα είναι δύσκολο, γιατί ο ιός έχει επεκταθεί αθόρυβα στον πληθυσμό, ενώ το δεύτερο lockdown είναι «μαϊμού», δεν τηρείται. Η απουσία καλής επιδημιολογικής επιτήρησης και τεστ αυξάνει τον κίνδυνο καινούργιων εστιών που διαφεύγουν. Μόλις τα μέτρα χαλαρώσουν, η επιδημία θα επανέλθει δριμύτερη και τα νοσοκομεία θα «γονατίσουν». Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα μέλλον για την επιδημία στην Ελλάδα, χωρίς lockdown, αλλιώς η χώρα θα μετρά 10.000 θανάτους.