Την ανάγκη της τακτικής παρακολούθησης των χρόνιων νοσημάτων, επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο η Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (ΕΜΠΑΚΑΝ), με την καμπάνια της «Μην Αμελείς!».

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Σήμερα που όλοι έχουμε την προσοχή μας στραμμένη σχεδόν αποκλειστικά στην πανδημία του SARS-COV-2 , τείνουμε να ξεχάσουμε τα χρόνια νοσήματα που εξακολουθούν να είναι εδώ και χρήζουν πάντα τακτικής παρακολούθησης. Κατά κύριο λόγο, οι ασθενείς έχουν αμελήσει αυτή την απαραίτητη φροντίδα που πρέπει να δέχονται και εμείς ως ιατροί να προσφέρουμε στα χρόνια νοσήματά τους. Το μήνυμα αυτό, πρέπει να ακουστεί.

Πρέπει να αφυπνίσουμε ασθενείς και γιατρούς , προκειμένου να επανέλθει η καθημερινότητα στην τακτική παρακολούθηση των χρόνιων νοσημάτων. Ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια, η στεφανιαία νόσος, η νεφρική νόσος, οι πνευμονοπάθειες, σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Και για αυτά τα νοσήματα εμβόλιο δεν πρόκειται να έρθει ποτέ !

Το «εμβόλιο» για αυτά τα χρόνια νοσήματα , είναι η τακτική ιατρική παρακολούθηση, η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η αλλαγή του τρόπου ζωής και τελικά η επίτευξη μιας καλής υγείας και ευεξίας.