Στα ύψη άγχος και κατάθλιψη

 

Συζήτηση για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική μας υγεία, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η Φωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναφερόμενη στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε όλοι μας, τόνισε πως «αυτή η εμβληματική συνθήκη που ζούμε μας φέρνει σε επαφή με πολύ φωτεινά αλλά και σκοτεινά κομμάτια του ψυχισμού μας. Ξυπνήσαμε σε έναν άλλο κόσμο. Ο κόσμος που σχετιζόμαστε με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό μας είναι πολύ διαφορετικός [..] Μέσα στην πανδημία δοκιμάζεται το τι σημαίνει άνθρωπος, το τι σημαίνει υπάρχω σε αυτόν τον κόσμο […] Πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα τους φόβους μας».

Σε ερώτηση για το πώς και πότε θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια «κανονικότητα», η κα. Τσαλίκογλου ανέφερε πως «η κανονικότητα είναι μια ρευστή έννοια, δεν είναι καθόλου δεδομένη. Την προηγούμενη κανονικότητα που έχουμε να προασπιστούμε αξίζει να τη σκεφτούμε μέσα από τα κενά και τις ανισότητες που έχει θεσπίσει. Δεν αποτελεί από μόνη της ένα ονειρικό πεδίο. Ένα τεράστιο όφελος αυτής την πανδημίας είναι η κατάρρευση του μύθου του παντοδύναμου ανθρώπου, την οποία έχει καλλιεργήσει η κουλτούρα μας».

Ο Sander Markx, Διευθυντής Ψυχιατρικής Ακριβείας στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, ανέδειξε τα αποτελέσματα της απειλής του κορονοϊού στην ψυχική υγεία των ανθρώπων: «Η πανδημία μας απομόνωσε, χάσαμε τις καθημερινές μας κοινωνικές επαφές. Αυτό οδηγεί τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης να ανεβαίνουν. Όσοι αντιμετώπιζαν θέματα ψυχικής υγείας πριν από αυτή τη συνθήκη θα διαπιστώσουν επιδείνωση. Άρα τόσο οι υγιείς όσο και οι ψυχικά νοσούντες έχουν επηρεαστεί δραματικά».

Ο Harold Koplewicz, Πρόεδρος και Ιατρικός Διευθυντής στο Child Mind Institute των ΗΠΑ, ανέφερε σχετικά με την επίδραση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας στα παιδιά: «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πριν τον κορονοϊό ένα στα πέντε παιδιά αντιμετώπιζαν ψυχικές διαταραχές. Το στρες που έχει επιφέρει η πανδημία έχει επίδραση στην ψυχική υγεία σχεδόν κάθε παιδιού. Ανησυχούμε πως πέφτει το ηθικό τους, πως αρχίζουν να χάνουν την ελπίδα ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Γονείς και γιατροί πρέπει να τα οδηγούμε βήμα-βήμα […] Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για μια παγκόσμια πανδημία, πρέπει, όμως, τώρα να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση ενός κύματος άγχους. Ο κόσμος και η κοινωνία πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων λόγω του κορονοϊού».