Το σοβαρό επιδημιολογικό φορτίο του νέου κορονοϊού που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Robert Koch, Lothar Wieler, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου λέγοντας ότι «η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή όσο ποτέ άλλοτε σε αυτή την πανδημία». Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες από ενδεχόμενη περιφρόνηση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού Γνωστοποίησε επίσης ότι όλοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κορύφωση της κατάστασης μετά τα Χριστούγεννα, κάνοντας παράλληλα έκκληση στον πληθυσμό να περιορίσει στο ελάχιστο και απολύτως αναγκαίο τις επαφές, μη υπερβαίνοντας τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό για τα Χριστούγεννα.

Ο κ. Wieler ανέφερε, ότι την περίοδο αυτή οι επιμολυσμένοι από τον νέο ιό στην Γερμανία είναι περισσότεροι από 325.000, την στιγμή που το καλοκαίρι ήταν απλά μερικές χιλιάδες. Ολοένα και πιο συχνά νοσούν άνθρωποι ηλικίας άνω των 80 ετών. Από τα 27.000 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, τα 22.000 είναι ήδη κατειλημμένα.

Οι αριθμοί των θανάτων παραμένουν υψηλοί και πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από επιπλοκές της CoViD-19, όπως θρομβώσεις, εμβολές ή ηπατική ανεπάρκεια, συγκεκριμένα εβδομάδες ή μήνες μετά. Ποσοστό 15% των επιμολυσμένων ηλικίας πάνω από 85 ετών μπορεί να πεθάνουν. Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Jens Spahn που συμμετείχε στη συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου, ανέφερε σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ότι τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο. Οι άνθρωποι, υπογράμμισε, δεν είναι πειραματόζωα και πρέπει να υπάρξει μια υγιής ισορροπία.