Εξ’ αιτίας του νέου στελέχους του κορονοϊού

 

Αναστάτωση και ανησυχία έχει προκαλέσει το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, παρότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποδείξεις ότι έχει προκαλέσει ένα υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ή έχει επηρεάσει τα εμβόλια.

 

«Έχουμε προειδοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και συνεχίζουμε να αναλύουμε τα διαθέσιμα δεδομένα για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας», δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Αγγλίας Κρις Ουίτι. Συμπλήρωσε δε, ότι «η Συμβουλευτική Ομάδα Νέων και Αναδυόμενων Απειλών από Αναπνευστικούς Ιούς (NERVTAG) θεωρεί αυτή τη στιγμή ότι το νέο στέλεχος μπορεί να διασπείρεται ταχύτερα».

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της διέκοψε από χθες τα μεσάνυχτα όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

 

Συγκεκριμένα, η Γερμανία θα περιορίσει τις «δυνατότητες σύνδεσης» με την Βρετανία και την Νότια Αφρική ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αγγελα Μέρκελ. Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε μέσω του Twitter, ότι έχει δοθεί εντολή για άμεση ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα για τα άτομα που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική.

Μετά τις πρώτες χώρες -Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία- που αντέδρασαν στην ανακάλυψη μιας νέας επιθετικής μεταλλαγής του κορονοϊού στη Βρετανία, η Αυστρία σχεδιάζει επίσης την απαγόρευση εισόδου στη χώρα στους επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία.

Το αυστριακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επιβάλει απαγορεύσεις προσγείωσης σε πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία.