Σημαντικές και επίκαιρες, δεδομένων και των αναγκών της πανδημίας Covid-19, υπήρξαν οι παρεμβάσεις για την έρευνα και την καινοτομία στην υγεία, στο πλαίσιο του πρώτου R&D and Innovation in Healthcare Conference, που διοργανώθηκε χθες από το Health Daily και τη BOUSSIAS. Όπως ανέφερε και ο γενικός συντονιστής του συνεδρίου, Νίκος Πολύζος, Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης, στο άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου που έγινε σε διαδικτυακό περιβάλλον, υπάρχει η ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τους όρους λειτουργίας του συστήματος, όπως το γνωρίζουμε, με διερεύνηση δυνάμεων αλλαγής, καινοτομίας και πρόκλησης του status quo και των συστημικών μοντέλων, με ουσιαστικές λύσεις που θα δώσουν στη χώρα μας κίνητρα για προώθηση της Έρευνας και Ανάπτυξης, και χώρο για να αναπτυχθεί η καινοτομία, ιδιαίτερα η ψηφιακή.

Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο Θανάσης Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, ανοίγοντας με ομιλία του τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την Καινοτομία ως κλειδί ανάπτυξης. Ο κ. Κυριαζής τόνισε ότι η παροχή κινήτρων είναι απαραίτητη, όπως και η προσέλκυση επιστημόνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Τόνισε επίσης ότι η θέση της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα για την έρευνα και καινοτομία συνεχώς βελτιώνεται, ενώ ανοίγονται νέοι ορίζοντες με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Το 35% των χρηματοδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ανάπτυξης πρέπει να διατεθούν στο κομμάτι αυτό, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, προσθέτοντας ότι η γενική γραμματεία έρευνας και καινοτομίας συνεργάζεται με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ) για τις νομοθετικές αλλαγές που απαιτούνται.

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, Vice President of the ERC Scientific Council, Chairman BoD, FORTH, Professor at the Medical School, University of Crete, Member of the Governing Board and Executive Committee of the European Institute of Innovation and Technology (EIT), στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εξατομικευμένη ιατρική, η οποία αποτελεί το μέλλον, καθώς ο κάθε άνθρωπος και κάθε ασθενής είναι διαφορετική περίπτωση. Ανέφερε ότι τα επόμενα έτη θα δούμε ραγδαία εξέλιξη στον τομέα αυτό, διότι οι τεχνολογίες στην υγεία έχουν βοηθήσει να αναλύσουμε ακόμα περισσότερο το ανθρώπινο DNA. Αναφερόμενος στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων στη Βάση της Ιατρικής Ακριβείας που ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν μερικούς μήνες και το οποίο συντονίζει, ανέφερε τη νόσο Αλτσχάιμερ η οποία, ενώ στο παρελθόν ήταν σπάνια, έχει αρχίσει να καταγράφει ραγδαία αύξηση στον ελληνικό πληθυσμό. Θέτοντας ως στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, το νέο Δίκτυο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών, θα προσφέρει νέα γνώση στην επιστημονική κοινότητα και νέους τρόπους και εργαλεία που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρώιμη διάγνωση και για εξεύρεση της καταλληλότερης θεραπείας. \