Την ημέρα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, μεταξύ των δηλώσεων στήριξης των ατόμων με καρκίνο από δημόσια πρόσωπα και εκπροσώπους της Πολιτείας και των φορέων υγείας, έφτασε στο Health Daily και η είδηση για τη διακοπή της λειτουργίας του Ιδρύματος «Τζένη Καρέζη», ενός ιδρύματος που κλείνει σχεδόν 30 χρόνια συνεχούς λειτουργίας στον χώρο της ανακουφιστικής φροντίδας των ογκολογικών ασθενών.
Με μια λιτή ανακοίνωση το ίδρυμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι τα γραφεία του θα παραμείνουν κλειστά και η επαναλειτουργία τους θα γίνει εάν και όταν γίνει δυνατή η συγκέντρωση των αναγκαίων γι’ αυτό οικονομικών πόρων.
Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα «Τζένη Καρέζη» ιδρύθηκε το 1992, χρονιά θανάτου της αξέχαστης ηθοποιού, από την οικογένειά της, συναδέλφους και φίλους της για να τιμηθεί η μνήμη της. Το Ίδρυμα συντηρούσαν τόσα χρόνια αποκλειστικά οι δωρεές ιδιωτών και χορηγών που θέλουν να συμπαρασταθούν στο έργο του. Στους πέντε ορόφους του κτιρίου, με συνολική επιφάνεια 500 περίπου τ.μ., στεγάζονται, μεταξύ άλλων, το εκπαιδευτήριο της Ιατρικής σχολής (στον 4ο όροφο, όπου πραγματοποιούνται και τα μαθήματα του μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών) και η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Τζένη Καρέζη» (εξωτερικά ιατρεία στον 1ο όροφο και κλινική ημερήσιας νοσηλείας στον 2ο όροφο).
Σε ό,τι αφορά το ιατροφαρμακευτικό σκέλος των παρεμβάσεών του, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Τζένη Καρέζη», η οποία αποτελεί στην ουσία μετεξέλιξη του ιατρείου πόνου που λειτουργούσε μέχρι το 2001 στο Ακτινολογικό Τμήμα του Αρεταίειου Νοσοκομείου της Αθήνας. Μέσα από τη λειτουργία της Μονάδας, το Ίδρυμα έχει δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες χρονίως πάσχοντες ασθενείς (500-600 νέους ασθενείς κάθε χρόνο σε 4-5.000 επισκέψεις) να βρίσκουν στήριγμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τους δημιουργεί η ασθένειά τους, να αντιμετωπίσουν τον πόνο και να συνεχίσουν ομαλά μέχρι το τέλος την οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή. Η Μονάδα δέχεται ασθενείς απ’ όλη την Ελλάδα και παραπομπές από όλες τις μονάδες υγείας της επικράτειας.
Με την απώλεια και των υπηρεσιών του «Τζένη Καρέζη» διευθύνεται το ήδη τεράστιο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα και στις δυνατότητες που έχει το Εθνικό Σύστημα για να καλύψει τις ανάγκες τους, καθώς στην Ελλάδα έχουν ανάγκη ανακουφιστικής φροντίδας 135.000 άτομα, εκ των οποίων το 37% είναι ογκολογικοί ασθενείς. Το Σύστημα Υγείας καλύπτει λιγότερο από το 2% του συνόλου, την ίδια στιγμή που μελέτες καταλήγουν ότι το Σύστημα χρειάζεται τουλάχιστον 500 κλίνες για νοσηλεία ασθενών που χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα.
Σημειώνεται ότι μια Επιτροπή που συστάθηκε πριν δύο χρόνια με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), για να μελετηθεί πως θα ενταχθεί η Ανακουφιστική Φροντίδα στο ΕΣΥ, στην οποία κλήθηκαν να συμμετέχουν και οι ασθενείς, έχει καταλήξει σε συγκεκριμένο σχεδιασμό, που κατατέθηκε στο υπουργείο Υγείας.
Η Πολιτεία, παρότι κατά καιρούς έχει δηλώσει την κατανόηση του σοβαρότατου προβλήματος που αποτελεί η έλλειψη ανακουφιστικής φροντίδας για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους και έχει δια στόματος των υπουργών Υγείας ή και άλλων εκφράσει τη διάθεση να το επιλύσει, στην πραγματικότητα δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα για να βελτιώσει την κατάσταση.