Παρατείνεται η αγωνία εκατοντάδων ασθενών με σοβαρές παθήσεις, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σοβαρό άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ψωρίαση, αλλά και ασθενείς που χρειάζονται ανοσοθεραπείες, καθώς 29 τουλάχιστον νέα καινοτόμα φάρμακα που εντάχθηκαν πρόσφατα στην θετική λίστα έχουν μπλεχτεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας μεταξύ υπουργείου Υγείας, Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης και ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μένουν θεραπευτικά ακάλυπτοι. Ειδικότερα, πριν λίγο καιρό τα νέα φάρμακα, αφού πέρασαν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, εντάχθηκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Οι γιατροί άρχισαν να τα συνταγογραφούν και οι ασθενείς απευθύνθηκαν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να τα παραλάβουν, όπου και ενημερώθηκαν ότι τα φάρμακα αυτά πρέπει να περάσουν από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ), πριν τη χορήγησή τους στους ασθενείς. Το ενδιαφέρον είναι ότι η παραπάνω προϋπόθεση δεν απαιτείται για τα υπόλοιπα σκευάσματα που αφορούν τις παραπάνω σοβαρές παθήσεις, οπότε και τα νέα φάρμακα για τις παθήσεις αυτές κανονικά θα έπρεπε να ακολουθήσουν την ίδια «διαδρομή». Τα παραπάνω γραφειοκρατικά προβλήματα θα είχαν λυθεί εάν δεν είχε καθυστερήσει τόσο η έκδοση του καταλόγου του ΕΟΠΥΥ, για τα φάρμακα για τα οποία απαιτείται έλεγχος από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης, καθώς και για εκείνα που εξαιρούνται. Το όλο θέμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι οι γιατροί που τα συνταγογραφούν δεν είναι ούτε πιστοποιημένοι, ούτε εκπαιδευμένοι στη διαδικασία του Συστήματος Hλεκτρονικής Προέγκρισης.
Η υπόθεση επί του παρόντος βρίσκεται στο Υπουργείο Υγείας και στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, γιατί ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται την έγκριση των παραπάνω για να προχωρήσει η διαδικασία και να λάβουν τα φάρμακά τους οι ασθενείς.
Σχετική παρέμβαση για το σοβαρό αυτό θέμα έκανε και η Ένωση Ασθενών Ελλάδος, η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «οι ασθενείς δεν έχουν στην πράξη πρόσβαση στο φάρμακό τους και παρ’ όλα αυτά υποβάλλονται στην ταλαιπωρία να επισκέπτονται τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εν μέσω της πανδημίας προκειμένου να εκτελέσουν τη συνταγή τους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και επιβαρύνοντας τη δημόσια υγεία. Για την επίλυση του προβλήματος, καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να ολοκληρώσει άμεσα την γραφειοκρατική διαδικασία ένταξης των συγκεκριμένων σκευασμάτων στη λίστα των φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται ΣHΠ, όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα φάρμακα αυτών των κατηγοριών. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Οργανισμός θα επιδείξει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά και την ευαισθησία προκειμένου να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών στα συγκεκριμένα καινοτόμα φάρμακα, να επωφεληθεί των αποτελεσμάτων των τιμών που πέτυχε από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, αλλά κυρίως να άρει μία επιπρόσθετη πηγή ταλαιπωρίας και άσκοπης έκθεσής τους σε συνθήκες συνωστισμού στα φαρμακεία».