Τα αποτελέσματα μια νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Προσαρμοσμένης Νοημοσύνης της NielsenIQ, έδειξαν ότι παρότι τα εμβόλια κατά του κορονοιού, χαιρετήθηκαν ως το μέγιστο επίτευγμα του 2020, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων είναι απρόθυμοι να εμβολιαστούν,  τουλάχιστον άμεσα.

Συγκεκριμένα, στις 15 χώρες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, το 41% ​​των πολιτών δήλωσαν ότι θα περιμένουν κάποιο χρονικό διάστημα πριν αποφασίσουν να κάνουν το εμβόλιο, το 12% είπαν ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο και ένα ακόμη 11% ήταν αναποφάσιστοι.

Τα εμβόλια θεωρούνται «πανάκεια» για την επιστροφή μας στην «κανονικότητα» που ξέραμε. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στη λήψη του εμβολίου ενδέχεται να επιβραδύνουν τις προσπάθειες για να επιτευχθεί η περίφημη ανοσία της αγέλης και η οικονομική ανάκαμψη.

Αναμφίβολα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δημιουργούν αυτόν τον σκεπτικισμό στους ανθρώπους, και αυτοί διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, η Γαλλία με το 30% του πληθυσμού να δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αρνητών του εμβολιασμού, ενώ η Τουρκία, έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων (20%) που εξακολουθούν να είναι αναποφάσιστοι για τη λήψη του εμβολίου.Καθώς οι αγορές παγκοσμίως κάνουν προσπάθειες για να επιταχύνουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα, αυτός ο σκεπτικισμός εκ μέρους των καταναλωτών μπορεί να επιβραδύνει τα σχέδια επιστροφής σε ένα πιο φυσιολογικό τρόπο ζωής.