Την ανησυχία τους για την εξέλιξη της πανδημίας εκφράζουν επιστήμονες που συνεργάζονται με τις δημόσιες υπηρεσίες της Βρετανίας, καθώς εντόπισαν ότι το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού παρουσιάζει μεταλλάξεις ανάλογες με αυτές της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Η νέα μετάλλαξη ονομάστηκε E484K. Ήδη στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί αρκετά περιστατικά της μετάλλαξης E484K σε ασθενείς με το βρετανικό στέλεχος.

Αν και οι μεταλλάξεις είναι απολύτως φυσιολογικό γεγονός, καθώς με αυτό τον τρόπο διαδίδονται, ο Δρ Τζούλιαν Τανγκ του Πανεπιστημίου του Λέστερ, τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαία η τήρηση των μέτρων προστασίας, καθώς όσο εξαπλώνεται ο ιός τόσο θα εξελίσσεται μεταλλασσόμενος.

Επίσης, τόνισε ότι αν επιτρέψουμε τη διάδοση, θα φτιάξουμε «μια κατσαρόλα όπου θα μαγειρεύονται νέες παραλλαγές» του ιού. Κάποιοι από τους επιστήμονες έχουν ήδη καταγράψει το γεγονός ότι το E484K μπορεί να παρακάμψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των εμβολιασμών δείχνουν ότι εμβόλιο της Moderna είναι ακόμη αποτελεσματικό έναντι της νέας μετάλλαξης, αλλά η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να μην είναι ισχυρή ή διαρκής. Τα δύο νέα εμβόλια που αναμένεται να εγκριθούν σύντομα, των Novavax και Janssen, φαίνεται ότι παρέχουν κάποιου είδους προστασία έναντι της νέας μετάλλαξης.