Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, επικαλούμενος μελέτη στη Σκωτία, επισημαίνει  ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πιο αποτελεσματικό από το  το εμβόλιο της Pfizer στην αποτροπή των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Αναλυτικότερα, στην ανάρτησή του, ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει τα εξής:  «Στη μελέτη δεν αναφέρονται στα διαφορετικά στελέχη του ιού που ευθύνονται για τις λοιμώξεις, αλλά γνωρίζουμε ότι και τα δύο εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τα κυρίαρχα στελέχη στην Ευρώπη και στη Μεγάλη Βρετανία.

Παρότι δεν δίνονται αναλυτικά στοιχεία (ανά εμβόλιο και ανά ηλικιακή ομάδα), αλλά συνολικά ανά ηλικιακή ομάδα για τα δύο εμβόλια, όταν ένα εμβόλιο όπως της ΑstraΖeneca έχει αποτελεσματικότητα 90% σε όλες τις ηλικίες, δεν αναμένουμε να έχει πολύ μικρότερη στους άνω των 55 – 65 ετών. Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα των εμβολιασμών (όπως παρουσιάζονται σε μία προδημοσίευση μελέτης από τη Σκωτία), δείχνουν πως μια δόση – είτε του εμβολίου της Pfizer είτε της AstraZeneca – είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις στον κίνδυνο νοσηλείας λόγω COVID-19.

Η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer ήταν κατά 85% αποτελεσματική στην αποτροπή των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω λοίμωξης από COVID-19 (95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI] 76 έως 91) στο διάστημα 28 – 34 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν αποτελεσματικό στην μείωση των νοσηλειών κατά 94% (95% CI 73 έως 99).