Οι αυτοκτονίες στις Βρυξέλλες, αυξήθηκαν κατά 20% γεγονός που αποδίδεται και στο αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας παρουσίασε διαφορετικά σενάρια για άρση των περιοριστικών μέτρων. Μιλώντας στο δίκτυο LN24 ο Bouchez υποστήριξε ότι η υγειονομική κατάσταση στο Βέλγιο παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη, «επειδή οι επιδημιολογικές συνθήκες είναι σχετικά σταθερές εδώ και πολύ καιρό, παρά τα μέτρα». Επικαλούμενος στοιχεία από τις αρμόδιες Αρχές στις Βρυξέλλες, επεσήμανε ότι στην πρωτεύουσα έχει καταγραφεί αύξηση των αυτοκτονιών κατά 20%. «Ο κόσμος δεν αισθάνεται καλά»: προειδοποιούν και οι παθολόγοι του Βελγίου. Το Ινστιτούτο Γαλλόφωνων Παθολόγων Βελγίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ψυχολογική κατάσταση των πολιτών της χώρας μετά από πολλούς μήνες αυστηρών περιορισμών, αναφέρεται σε δημοσίευμα των Brussels Times.

Οι γιατροί βλέπουν όλο και περισσότερους ασθενείς να μπαίνουν στα ιατρεία τους, «των οποίων το πνεύμα εξασθενεί και των οποίων η δυσφορία γίνεται ολοφάνερη και μερικές φορές αφόρητη». Τα ευρήματα παρατηρούνται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Σύμφωνα με τους παθολόγους, τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμηση του κορονοϊού ήταν μερικές φορές δύσκολο να κατανοηθούν και δεν φαινόταν πάντα σαφή. Επιπλέον, «η έλλειψη εξηγήσεων σε σχέση με τις αποφάσεις επηρεάζει τη νομιμότητα τους στο μυαλό των πολιτών» και αυτό προκαλεί απογοήτευση και ερωτήσεις, επισημαίνει το Ινστιτούτο. «Τα διαρκώς μεταβαλλόμενα μέτρα, τα κριτήρια που φαίνονται αυθαίρετα, η μοναξιά που μας επιβάλλεται, είναι όλα πηγή δυσφορίας», προειδοποιούν.