Το  εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 κρίθηκε αποτελεσματικό και ασφαλές, όπως σημειώνεται σε έκθεση ειδικών του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) που δημοσίευσε χθες το Reuters, ανοίγοντας το δρόμο για τη χρήση του εμβολίου. Η τελική απόφαση για την έγκρισή του, αναμένεται να ληφθεί  την Παρασκευή οπότε και συνεδριάζει η επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της FDA.

Αν και η χθεσινή εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την τελική απόφαση της επιτροπής, σημειώνεται πως παρόμοια εξέλιξη (θετική εισήγηση και οριστική έγκριση) είχε σημειωθεί και για τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Οργανισμού το εμβόλιο της Johnson & Johnson  συνολικά είναι αποτελεσματικό κατά 66% στο να προστατεύσει από μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις κορονοϊού. Παράλληλα επισημαίνεται ότι το προϊόν αυτό θα βοηθήσει περαιτέρω στην επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμού, καθώς προβλέπει τη χορήγηση μιας δόσης και όχι δύο όπως τα άλλα εμβόλια.  Η Johnson & Johnson έχε δοκιμάσει το εμβόλιο σε 44.000 ανθρώπους σε ΗΠΑ, Λατινική Αμερική κα Νότια Αφρική, σε χώρες που κυκλοφορούν διαφορετικές παραλλαγές του ιού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το εμβόλιο λειτούργησε καλύτερα στις ΗΠΑ, με 72% αποτελεσματικότητα, ενώ στη Λατινική Αμερική είχε 66% αποτελεσματικότητα και στη Νότια Αφρική 57%. Παρά το γεγονός ότι το συνολικό 66% αποτελεσματικότητας δεν είναι το ίδιο υψηλό με τα άλλα εμβόλια, κάθε προϊόν έχει ελεγχθεί με διαφορετικό τρόπο και οι μεταξύ τους συγκρίσεις δεν είναι εφικτές.