Για σύγκρουση δύο πανδημιών στην εποχή μας, του καρκίνου και της Covid-19,έκανε λόγο ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος – Ογκολόγος και πρόεδρος της ΕΟΠΕ, ανοίγοντας την χθεσινή συνέντευξη τύπου της Bristol Myers Squibb, για την παρουσίαση της κλινικής αξίας των ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας. Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η καταγραφή νέων κρουσμάτων καρκίνου παγκοσμίως έχει μειωθεί κατά 40%, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι λόγω του φόβου της μετάδοσης της κορονοιού, οι πολίτες αμέλησαν το κομμάτι της πρόληψης, γεγονός που θα έχει δυσάρεστες συνέπειες στο άμεσο μέλλον. Σημείωσε, ότι έως 50% των περιστατικών καρκίνου μπορούν να προληφθούν μέσω της αλλαγής του τρόπου ζωής και της δευτερογενούς πρόληψης, ενώ σχεδόν 10% του πληθυσμού έχει νοσήσει από καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του και έχει καταφέρει να τον νικήσει. Σύμφωνα με τους ομιλητές, στην Ελλάδα παρότι τηρήθηκαν οι προγραμματισμένες θεραπείες των ασθενών, οι εξετάσεις προληπτικού ελέγχουν μειώθηκαν στην περίοδο της πανδημίας,  γεγονός που θα έχει συνέπειες στις θεραπείες των ασθενών στη μετα Covid εποχή, γι’αυτό και το ΕΣΥ θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στις νέες ευκαιρίες που προσφέρουν στη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο τα ανοσοθεραπευτικά φάρμακα, που αποτελούν το κύριο όχημα των επαναστατικών εξελίξεων στην θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών ειδών καρκίνου.

Όσον αφορά στην καλύτερη διαχείριση της νόσου στην Ελλάδα, τονίστηκε ότι το νέο Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης έναντι του καρκίνου 2021-2026 μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, για το οποίο δεν υπάρχει κανένα νέο από το 2015, όπως και για την επαναλειτουργία του Ινστιτούτου Νεοπλασιών που παραμένει στάσιμο εδώ και δύο χρόνια.