Η διαδικασία παραγωγής και διάθεσης εμβολίων αποτέλεσε  το κύριο σημείο συζήτησης στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίον εξελίσσεται η διαδικασία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και η παράδοση των δόσεων που πλέον κινείται εκτός του αρχικώς προκαθορισμένου πλαισίου. Ζητήθηκε από την Κομισιόν να εντείνει τις πιέσεις προς τις φαρμακοβιομηχανίες για αύξηση των παραγωγής των εμβολίων, ενώ παράλληλα γνωστοποιήθηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας της Κομισιόν για τις διαπραγματεύσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Αναφορικά με το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, η συζήτηση μετατέθηκε για μια μελλοντική διάσκεψη, καθώς εκφράστηκαν επιφυλάξεις από αρκετούς ηγέτες κρατών-μελλών της Ε.Ε., και κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η γερμανίδα  καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ανέφερε μετά το πέρας της Συνόδου πως ένα πιστοποιητικό θα μπορούσε να υλοποιηθεί πριν το καλοκαίρι, καθώς η Κομισιόν θα χρειαζόταν περίπου τρεις μήνες για να δημιουργήσει τις τεχνικές βάσεις για τα συγκεκριμένα έγγραφα. Ωστόσο έθεσε το ερώτημα αν το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα αναγνωρίζει μόνο εμβόλια που έχουν αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ο Γάλλος πρόεδρος  Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο υπογράμμισε δεν έχει βρεθεί ακόμα η κατάλληλη ισορροπία για το πλαίσιο των πιστοποιητικών, καθώς ηθικά ζητήματα γύρω από το ζήτημα παραμένουν αναπάντητα και βεβαίως παραμένει άγνωστη η διάρκεια της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια και ο βαθμός στον οποίο αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού. Μίλησε επίσης για νομικές και δεοντολογικές ενστάσεις, μεταξύ άλλων σχετικές με τα προσωπικά δεδομένα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «Πρέπει να τηρήσουμε αυστηρούς περιορισμούς ενώ εντείνουμε τις προσπάθειες για την επιτάχυνση της παροχής εμβολίων. Προς το παρόν, τα μη απαραίτητα ταξίδια πρέπει να περιοριστούν». «Ο εμβολιασμός έχει πλέον ξεκινήσει σε όλα τα κράτη μέλη μας και η στρατηγική εμβολίων μας έχει διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Ωστόσο, πρέπει να επιταχύνουμε επειγόντως την έγκριση, την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων, καθώς και τον εμβολιασμό». Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Ζητούμε να συνεχιστεί η εργασία σε μια κοινή προσέγγιση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα». Σε άλλο σημείο, η ανακοίνωση αναφέρει: «Παραμένουμε δεσμευμένοι να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε εμβόλια για ομάδες προτεραιότητας στη γειτονιά μας και πέρα από αυτήν, βάσει κοινών αρχών και να υποστηρίξουμε μια παγκόσμια προσέγγιση μέσω του COVAX Facility. Χαιρετίζουμε τα πρώτα σχέδια της COVAX για τη διανομή εμβολίων σε 92 χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Δεσμευόμαστε να συνεισφέρουμε το δίκαιο μερίδιο της ΕΕ στη χρηματοδότηση του ACT-A.»