Μια επιστημονική τοποθέτηση, αλλά και μια παρέμβαση στο επίπεδο των πολιτικών υγείας, ζητώντας μεταρρυθμίσεις των συστημάτων υγείας, ώστε να συμβαδίζουν με τις ραγδαίες εξελίξεις στο επίπεδο της ιατρικής και φαρμακευτικής καινοτομίας, επέλεξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, για τον χαιρετισμό του σήμερα το πρωί στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος «95», Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς, το Heath Daily και η Bοussias, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στο συνέδριο συμμετέχουν πάνω από 400 σύνεδροι από 31 χώρες,

Όπως ανέφερε ο Albert Bourla, η πανδημία Covid-19 αποτέλεσε και αποτελεί μια μοναδική στον αιώνα μας απειλή για την παγκόσμια υγεία, μια απειλή όχι μόνο άμεση, για όσους νοσούν ή πεθαίνουν από τον ιό, αλλά και μια έμμεση απειλή για τα άτομα με σοβαρές νόσους, όπως είναι οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις, καθώς τα συστήματα υγείας παγκοσμίως φτάνουν στα όρια των δυνατοτήτων τους με τη διαχείριση της πανδημίας. Η Pfizer, μια εταιρεία με μια ιστορία 170 ετών στην πρόληψη και θεραπεία της ασθένειας, γνώριζε εξ αρχής ότι είχε μια ιστορική ευθύνη να ηγηθεί της παγκόσμιας προσπάθειας για την εξεύρεση θεραπειών που θα θέσουν ένα τέλος σε αυτή την παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Και πρόσθεσε: «Λόγω της εξαίρετης συνεργασίας με την BioNTech, την άψογη συνεννόηση με τις ρυθμιστικές αρχές, τους προμηθευτές και τους επιθεωρητές, τη σύγκλιση μεταξύ της κορυφαίας ψηφιακής τεχνολογίας και της βιολογικής επιστημονικής έρευνας αιχμής, χρειαστήκαμε μόλις 248 μέρες από την ανακοίνωση των σχεδίων συνεργασίας μας με την BioNTech μέχρι την κατάθεση του εμβολίου μας στις ρυθμιστικές αρχές για επείγουσα έγκριση. Πρόκειται σαφώς για μια κορυφαία επιτυχία, αλλά παράλληλα, οδηγεί σε ένα ουσιαστικό ερώτημα: Εάν μπορούμε να πετύχουμε τόσα για την Covid-19 λοίμωξη, γιατί όχι και για άλλες ασθένειες;»  Για παράδειγμα, ανέφερε, ότι για τις 7.000 γνωστές στην επιστήμη σπάνιες παθήσεις, υπάρχει εγκεκριμένη θεραπευτική επιλογή για λιγότερο από 5%. Αυτό το χάσμα στην περίθαλψη οδηγεί σε νέες προσεγγίσεις, που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. «Οπότε πρέπει να προωθήσουμε αυτόν τον τρόπο σκέψης και τα μαθήματα που έχουμε πάρει, προς όφελος όλων των ασθενών, χωρίς εξαιρέσεις. Η ταχύτητα με την οποία συνεργαστήκαμε με τις ρυθμιστικές αρχές και η επιτάχυνση των ψηφιακών λύσεων είναι μερικά μόνο από όσα σκοπεύουμε να φέρουμε για την επιτάχυνση των κλινικών μελετών μας, ώστε να συνεχίσουμε να κινούμαστε με την ταχύτητα της επιστήμης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι οι γονιδιακές θεραπείες μπορούν να μεταμορφώσουν το παγκόσμιο τοπίο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης παγκοσμίως μέσα στα επόμενα χρόνια, αφαιρώντας σημαντικό βάρος από τα συστήματα υγείας. Τα εθνικά πλαίσια πολιτικών υγείας, από την έγκριση μέχρι την αποζημίωση, δεν έχουν φτιαχτεί με τρόπο ώστε να αντεπεξέρχονται στην ιατρική και φαρμακευτική καινοτομία του σήμερα και θα πρέπει να αλλάξουν για να προσαρμοστούν σε αυτές. «Εμείς στην Pfizer θα συνεχίσουμε να πρεσβεύουμε την αλλαγή αυτών των πολιτικών, έτσι ώστε ευάλωτοι πληθυσμοί, όπως είναι τα άτομα με σπάνιες  παθήσεις, να έχουν πρόσβαση στην καινοτομία. Αυτός είναι ένας από τους σκοπούς για τους οποίους έχουμε επιλέξει να εργαζόμαστε, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η Επιστήμη Θα Νικήσει», κατέληξε ο Albert Bourla.