Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απεύθυνε πρόσκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο Υγείας, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επικοινωνίας μεταξύ τους, όπου ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης στον τομέα της Υγείας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε ανακοίνωσή της, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει σχετικά: «Πρώτον, η πανδημία COVID-19 και τα εμβόλια. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι και οι δύο σημαντικοί παραγωγοί εμβολίων και έχουμε έντονο ενδιαφέρον να συνεργαστούμε, για την καλή λειτουργία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Για να προετοιμάσουμε καλύτερα τον κόσμο για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών και να βελτιώσουμε την ασφάλεια της υγείας παγκοσμίως, προσκάλεσα τον πρόεδρο Μπάιντεν στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Υγεία στη Ρώμη στις 21 Μαΐου».

Η ιταλική Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φιλοξενήσουν από κοινού τη Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία των G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 21 Μαΐου, όπου θα συζητηθούν οι μεγάλες προκλήσεις που συνδέονται με την κρίση στον τομέα της Υγείας.