Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επισημαίνει πως διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν για ΜΕΘ από το περασμένο Σαββατοκύριακο σε νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα στο «Σισμανόγλειο», Κρατικό Νίκαιας, «Ερυθρός Σταυρός», «Αμαλία Φλέμιγκ» και «Γ. Γεννηματάς».

Μεταξύ των ασθενών είναι ένα βρέφος 5 ημερών, που νοσηλεύεται στο «Αγλαΐα Κυριακού» και περίπου 20 παιδιά του Δημοτικού στα τρία Παίδων της Αττικής και στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν χθες οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ, αυξήθηκαν κατά 27 οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των ελληνικών νοσοκομείων, φτάνοντας τους 506. Τα νέα κρούσματα ήταν 2.570, ενώ έχασαν τη ζωή τους  ακόμα 51 άνθρωποι. Από τα 2.570 νέα κρούσματα, τα 7 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 214.661 εκ των οποίων 51,6% άνδρες.

Παράλληλα, η γονιδιωματική ανάλυση από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης καταγράφει  εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα,  ενώ η παρουσία της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής παραμένει σχετικά περιορισμένη. Συγκεκριμένα, σε 400 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 13 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου και προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, Φθιώτιδας και Ρόδου, αναδείχθηκαν συνολικά 371 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος  και 2 δείγματα με το στέλεχος υπό διερεύνηση B.1.1.318. Από τον έλεγχο των 139 δειγμάτων στην Αττική, που αφορούν στην περίοδο 21 Δεκεμβρίου έως 18 Ιανουαρίου 202, αναδείχθηκαν συνολικά 16 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος.