Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν ο Α. Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και 22 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με την δυσχερή θέση που έχει περιέλθει η βασική νοσοκομειακή μονάδα της Δυτ. Αττικής, το ΓΝ “Θριάσιο”. Στην ερώτηση τονίζεται η τραγική υποστελέχωση των κρίσιμων τμημάτων του νοσοκομείου που έχουν επιφορτιστεί με την ανταπόκριση στα περιστατικά covid-19 (Παθολογικό-Πνευμονολογικό-ΜΕΘ) αλλά και τα προβλήματα υποδομών, με κύριο την οριακή παροχή οξυγόνου.
Στην ερώτηση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στις αρχές του μήνα το Σωματείο Εργαζομένων απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με COVID-19 που νοσηλεύονται στο Θριάσιο (τα οποία ήδη ξεπερνούν τα 75 ), οδηγεί σε πλήρη αποδιοργάνωση τη λειτουργία του νοσοκομείου και σε εξάντληση το ανεπαρκές προσωπικό των τμημάτων «πρώτης γραμμής». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 2 παθολογικές  κλινικές  στελεχώνονται με 10 μόνο ειδικευμένους ιατρούς και η Πνευμονολογική κλινική έχει μόνο 6 (οι 2 επικουρικοί), ενώ, εκτός από τους ασθενείς COVID-19, νοσηλεύονται σε αυτές τις κλινικές  και δεκάδες άλλοι παθολογικοί  και πνευμονολογικοί  ασθενείς.

Ανάλογη υποστελέχωση παρατηρείται και στη ΜΕΘ –COVID 19. Για την ανάπτυξη νέων κλινών  ΜΕΘ μετακινήθηκαν 3 γιατροί από το Αναισθησιολογικό και 2 γιατροί από τη Γενική ΜΕΘ – η οποία προφανώς αποδυναμώθηκε-  καθώς και 2 γιατροί από τα Νοσοκομεία Τζάνειο και Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Το Σωματείο Εργαζομένων υπενθύμισε επίσης ότι δεν έχουν συσταθεί και προκηρυχθεί ούτε οι 5 θέσεις γιατρών για ΜΕΘ, για τις οποίες υπάρχει αίτημα του νοσοκομείου από 28/9/2020.

Πέραν των παραπάνω ζητημάτων, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) κοινοποίησε επιστολή προς τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ εκφράζοντας την αγωνία των μελών της  για την απουσία σχεδίου από την πλευρά των προϊστάμενων αρχών, παρά τις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις και τις υποβολές προτάσεων από την πλευρά των ιατρών της ΕΝΛ. Έχει ζητηθεί, μεταξύ άλλων, επανειλημμένα και τεκμηριωμένα εδώ και ένα χρόνο να απαλλαγεί η Πνευμονολογική Κλινική του Θριασίου από τα αμιγώς πνευμονολογικά περιστατικά, αλλά η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ εξακολουθεί να αγνοεί την πρόταση, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία των υφιστάμενων Κλινικών και οδηγώντας σε εξουθένωση τους Παθολόγους και Πνευμονολόγους του Νοσοκομείου.

Τέλος, στις 11-3-2021 κοινοποιήθηκε στη Διοίκηση και στο Υπουργείο Υγείας επείγουσα  έκκληση υπηρεσιακών στελεχών αναφορικά με την οριακή παροχή οξυγόνου στο Νοσοκομείο, η οποία αδυνατεί να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση, θέτοντας σε διακινδύνευση την ασφαλή εφημέρευση του Νοσοκομείου .

Ανακοίνωση από τη Διοίκηση του Θριασίου Νοσοκομείου

Σε συνέχεια του εγγράφου του Διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας, o Διοικητής στο Θριάσιο Νοσοκομείο ανέφερε ότι το νοσοκομειο έχει ήδη προβεί σε ενέργειες ενίσχυσης του δικτύου οξυγόνου, καθώς και σε εναλλακτικές λύσεις για την περίπτωση πτώσης της πίεσης. Πιο συγκεκριμένα, έχει αυξηθεί η πίεση του κεντρικού δικτύου και έχει αυξηθεί η παροχή οξυγόνου στις Κλινικές που χρειάζεται.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Νοσοκομείο έχει προμηθευτεί μεγάλο αριθμό μεγάλων φορητών φιαλών που μπορούν να αυξάνουν την πίεση τοπικά, όπου ενδεχομένως θα υπάρξουν αυξημένες ανάγκες (Κλινικές Covid), ενώ ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί οι εργασίες ενίσχυσης του κεντρικού δικτύου.

Να σημειωθεί ότι η λύση με τις μεγάλες φορητές φιάλες που «κουμπώνουν» στο δίκτυο, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί. Πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των νοσηλευόμενων συμπολιτών μας, το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας Θριάσιο κάνει και θα συνεχίσει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να την εξασφαλίσει, αναφέρει η ανακοίνωση.