Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα της χορήγησης του εμβολίου της Astrazeneca στην Ευρώπη, καθώς πλέον 18 χώρες ανέστειλαν προσωρινά την χορήγησή του, ενώ εκτός Ε.Ε. την ίδια απόφαση έλαβε και η Ταϊλάνδη, σύμφωνα με το Bloomberg. Σήμερα η συμβουλευτική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχεδιάζει να συναντηθεί προκειμένου να συζητήσει για το εμβόλιο. Σήμερα το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως για το θέμα και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να εξετάσει τα νέα δεδομένα, παρότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, υπάρχει η σκέψη να συνεχιστούν κανονικά μέχρι την Πέμπτη οι εμβολιασμοί, σε αναμονή των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε-ΜΑ) ο οποίος θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη και διερευνά ήδη τα θρομβοεμβολικά περιστατικά που αναφέρθηκε ότι συσχετίζονται με τον εμβολιασμό. Στο μεταξύ, αυξάνονται οι φόβοι πως θα υπάρξουν μαζικές ακυρώσεις στους εμβολιασμούς μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής οι χώρες που έχουν αναστείλει το εμβόλιο της Astrazeneca είναι: Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Νορβηγία, Δανία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Κύπρος.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε αναφέρει ότι δεν συνιστά προσωρινή διακοπή της χρήσης του εμβολίου της Astrazeneca, καθώς  μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που υπήρξαν σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.  Η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό. Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.

 

Δήλωση υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια

Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ξεκαθάρισε, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και κάλεσε τους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού να προσέλθουν χωρίς φόβο και συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ και πρόσθεσε: “Ο ΕΜΑ πουθενά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σχετική τέτοια οδηγία, αντιθέτως, και χθες (Δευτέρα) βράδυ σε ανακοίνωσή του μίλησε υπέρ του οφέλους του εμβολιασμού”. Ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει 172.000 εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο, χωρίς να παρατηρηθεί κανένα συμβάν, ενώ παγκοσμίως έχουν γίνει 17 εκατ. εμβολιασμοί και παρατηρήθηκαν μόλις 37 περιστατικά.

Δήλωση Ανδρέα Ξανθού

“H ανησυχία της κοινής γνώμης είναι εύλογη μετά το «ντόμινο» αποφάσεων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra-Zeneca”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. Ανδρέας Ξανθός. Και προσθέτει: “Τα αγωνιώδη ερωτήματα των πολιτών που πρόκειται   να εμβολιαστούν  τις επόμενες μέρες απαιτούν πειστικές απαντήσεις από τους αρμόδιους  επιστημονικούς και κρατικούς  φορείς  (Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών , ΕΟΦ, ΕΟΔΥ) , αλλά κυρίως από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση. Δυστυχώς η Ευρώπη και οι θεσμοί της δεν φρόντισαν έγκαιρα για μια κοινή στάση των κρατών-μελών και «πυροδότησαν» την αυτονόμηση των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.   Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις στη χώρα μας ότι όλα εξελίσσονται κανονικά και οι εκκλήσεις για ψυχραιμία δεν πείθουν και υπονομεύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης στην κοινωνία για την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου. Είναι κρίσιμης σημασίας για τη συνολική  αξιοπιστία του εμβολιαστικού εγχειρήματος  η άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση των κομμάτων, των υγειονομικών και της κοινής γνώμης για τα δεδομένα που υπάρχουν, για την τοποθέτηση των  ευρωπαϊκών  επιστημονικών  οργανισμών  (ΕΜΑ , ECDC) καθώς και για την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει η χώρα στο  χειρισμό του προβλήματος.  Για άλλη  μια φορά αναδεικνύεται η αξία της διαφάνειας, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της διασφάλισης κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων στην αποτελεσματική  διαχείριση μιας σοβαρής κρίσης Δημόσιας Υγείας”.