Τα ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας την τελευταία βδομάδα, παρουσίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, στην πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείου. Όπως ανέφερε, ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 4,5%, ξεπέρασε δηλαδή για πρώτη φορά μέσα στο 2021 το όριο του 4%, ενώ σε επιβαρυμένες περιοχές και κυρίως στην Αττική, ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε και το 7%. Στην Αττική καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές, με διαγνωσμένα 10.000 ενεργά κρούσματα, ενώ μόλις την προηγούμενη Παρασκευή τα κρούσματα ήταν  8.150.

Ιδιαίτερη επιβάρυνση εμφανίζει ο Πειραιάς, και μάλιστα το κέντρο της πόλης, που εμφανίζει τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων στην επικράτεια. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών την εβδομάδα που μας πέρασε αυξήθηκε, αφού καταγράφηκαν 400 εισαγωγές στο Νοσοκομείο καθημερινά, ενώ κάποιες μέρες οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500.

Μόνο στην Αττική, συνολικά στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια, έγιναν περίπου 2.000 εισαγωγές μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Σχετικά με την ηλιακή ομάδα των νοσηλευομένων, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε, ότι

βλέπουμε πλέον αρκετούς νεότερους ανθρώπους ηλικίας 45-65 ετών να νοσηλεύονται, κάτι που είχε συμβεί και πέρσι το Νοέμβριο και παρατηρούμε ότι όταν αυξάνει η διασπορά πέφτει η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων ασθενών.

«Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική, συνεχίζεται και προβλέπουμε ότι θα συνεχιστεί ακόμα για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες, αφού καλά γνωρίζουμε ότι ένα ποσοστό των νοσηλευόμενων θα χρειαστεί περαιτέρω υποστήριξη με εισαγωγή στις ΜΕΘ», σημείωσε η καθηγήτρια.