Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στο ΕΣΥ, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του  πως το σύστημα θα αντέξει και θα ξεπεράσει και αυτή την κρίση.

Ο κ. Παπαευσταθίου παρέθεσε στοιχεία που αφορούν στις διακομιδές ασθενών από την 1η Μαρτίου 2020 μέχρι την 1η Μαρτίου 2021. «Οι διακομιδές ασθενών είναι περίπου 61.000 με τις 100 από αυτές να είναι αεροδιακομιδές», σχολίασε και πρόσθεσε «Στις τελευταίες 17 ημέρες που υπάρχει έξαρση της πανδημίας και ζούμε τις πιο δύσκολες στιγμές, έχουμε 7.500 διακομιδές εν των οποίων οι 3.700 είναι στο λεκανοπέδιο της Αττικής».

«Περισσότεροι από 200 ασθενείς με κορονοϊό διακομίζονται κάθε ημέρα με ασθενοφόρα στην Αττική. Όλες οι υπόλοιπες διακομιδές για τις άλλες παθήσεις φτάνουν περίπου τις 500 με 600. Αν το συνδυάσουμε με τις εισαγωγές στην Αττική που είναι περίπου 140 την ημέρα, καταλαβαίνουμε ότι είναι μια δύσκολη εξίσωση», υπογράμμισε. Σχετικά με τις λίστες αναμονής τόσο σε περιστατικά Covid, όσο και σε non Covid, ο κ Παπαευσταθίου διευκρίνισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία τους οφείλεται στη δυνατότητα που έχουν κάποιες ΜΕΘ να αντιμετωπίσουν ή να μην αντιμετωπίσουν κάποιους ασθενείς αναλόγως με τις παθήσεις τους».