Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη διάθεση και διενέργεια self test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 μέσα από τα φαρμακεία που εξήγγειλε της Παρασκευή η κυβέρνηση, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει τη διαδικασία όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Τσεχία, Αυστρία και Κύπρος. Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι δεν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση με τους εκπροσώπους του κλάδου για τα ζητήματα που προκύπτουν κατά την παραπάνω διαδικασία διάθεσης των τεστ στους πολίτες. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ, αφού προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να εξετασθούν  και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσής τους και ο ΠΦΣ θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στο υπουργείο. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής χαρακτηρίζει «εξαιρετικής προχειρότητας» τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και θεωρεί ότι δημιουργούν πάρα πολλά ερωτήματα σε σχέση με μια σειρά θέματα, όπως: Από που θα τα προμηθεύονται τα φαρμακεία (μέσω φαρμακαποθηκών ή μέσω ΙΦΕΤ;), εάν θα συνταγογραφούνται από γιατρούς, εάν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, πώς θα κοινοποιούνται στην Πολιτεία τα αποτελέσματα των τεστ κ.ά. Όπως αναφέρει ο ΦΣΑ: «Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και με την κατάσταση των νοσοκομείων να βρίσκεται στο κόκκινο, θα περίμενε κανείς ότι τέτοια μέτρα όπως η ίδια διενέργεια  δωρεάν μαζικών τεστ, που ως μέτρο καταρχάς είναι σωστό, θα έπρεπε να γίνεται με μια στοιχειώδη πρόβλεψη και οργάνωση και όχι να εξαγγέλλονται ως πυροτεχνήματα».

 

Διευκρινίσεις για τη διάθεση rapid tests από τα φαρμακεία, ζητούν και οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης

 

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία, μετά τις ανακοινώσεις για τη δωρεάν διάθεση rapid tests κατά της COVID-19 από τα φαρμακεία, ζητά με ανακοίνωση του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

 

Ο φαρμακευτικός σύλλογος θέτει ερωτήματα που αφορούν τη διάθεση των rapid tests, όπως το είδος τους, τη διαδικασία προμήθειας και ανανέωσης τους όταν τελειώσουν, τις ποσότητες, τον τρόπο ενημέρωσης του ΕΟΔΥ για τα θετικά δείγματα, την καταγραφή, την απόρριψη των υλικών, την πρόβλεψη για διασφάλιση της υγείας των φαρμακοποιών και των πολιτών που εξυπηρετούνται, κ.α. Χαρακτηρίζει την απόφαση «αιφνιδιαστική», αλλά δηλώνει την πρόθεση των φαρμακοποιών να σταθούν στο πλευρό της πολιτείας.

 

Ζητά, ωστόσο, από την πολιτεία «να καλέσει άμεσα τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών για να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα και να κατατεθούν προτάσεις, ώστε μέσα από τη συνεργασία να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας».