Με αφορμή πρόσφατο περιστατικό ενδονοσοκομειακής διασποράς κρουσμάτων κορονοϊού από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που παραμένει από επιλογή ανεμβολίαστο, προς ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα, η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας, καλεί το Υπουργείο Υγείας να δράσει άμεσα και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το υγειονομικό προσωπικό έχει εμβολιαστεί.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «τέτοια περιστατικά προκαλούν έντονη ανησυχία στους πολίτες καθώς και έλλειψη εμπιστοσύνης προς το σύστημα υγείας γενικότερα. Ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις εκτίθενται σε ανυπολόγιστο κίνδυνο, καθώς δε γνωρίζουν αν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου που βρίσκονται  και έρχονται σε στενή επαφή είναι εμβολιασμένο κατά της COVID-19. Μια τέτοια, επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, διάσταση έρχεται να προστεθεί στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή της υγειονομικής αυτής κρίσης, με τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασθενών να είναι υψηλότερος από ποτέ και την πίεση στις ΜΕΘ να είναι ασφυκτική.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υπεραμύνεται πλήρως της αρχής ότι κάθε προληπτική, διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη οφείλει να συνιστά ελεύθερη επιλογή του προσώπου όπως προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν3418/2005). Ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζουμε πως τα εμβόλια αποτελούν την αδιαμφισβήτητη ασπίδα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Η στάθμιση λοιπόν που καλείται το Υπουργείο Υγείας να κάνει βρίσκεται βήματα μπροστά από τις μέχρι σήμερα παραδοσιακές σταθμίσεις μεταξύ αντιτιθέμενων δικαιωμάτων και αγαθών. Για το λόγο αυτό ο εμβολιασμός των υγειονομικών οφείλει να εξασφαλισθεί, ως διοικητική προϋπόθεση για την εργασία τους, στο μέτρο που έτσι προστατεύεται η υγεία χρόνιων ασθενών, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Αναγνωρίζουμε τη συμβολή του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων στην εθνική μάχη απέναντι στην πανδημία, με θάρρος, αυταπάρνηση και ενσυναίσθηση.

Ταυτόχρονα δηλώνουμε πως όλοι έχουμε ακέραιη την προσωπική μας ευθύνη, καθώς βρισκόμαστε κι εμείς στην ίδια μάχη. Μόνο η πρόβλεψη για τακτικά rapid test στο ανεμβολίαστο προσωπικό του ΕΣΥ, δεν αποτελεί λύση αλλά αντίθετα διαιωνίζει στερεότυπα και ιδεοληψίες, οι οποίες δε βοηθάνε επουδενί στο στόχο που όλοι έχουμε θέσει Ας συνεχίσουμε λοιπόν να δείχνουμε εμπιστοσύνη στην επιστήμη, που πιστή στο καθήκον της μας έχει προσφέρει ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη εξαιτίας μιας μερίδας επαγγελματιών υγείας που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ανταποκρισιμότητα του υγειονομικού συστήματος, αποφεύγοντας τον εμβολιασμό.