Έκκληση για συστράτευση του ιατρικού κόσμου και υλοποίηση των προτάσεων που έχουν γίνει για την ενίσχυση του ΕΣΥ, έκαναν οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Ενώσεων που συμμετείχαν στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ

Γ.Πατούλης: «Αυτή την ώρα έχουμε μια επιλογή. Να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με στρατηγική και μακροπρόθεσμη προοπτική, για να καταστεί ισχυρό απέναντι σε κάθε μελλοντική απειλή»

Έκκληση για συστράτευση του ιατρικού κόσμου και όχι επιστράτευση από το Υπουργείο Υγείας, που είναι ένα ακραίο έσχατο μέσο, έκαναν οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Ενώσεων που συμμετείχαν στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης.
Επισημάνθηκε ότι οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου έχουν κάνει στο Υπουργείο Υγείας άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις που μπορούν βγάλουν το Σύστημα Υγείας από το σημερινό αδιέξοδο, δημιουργώντας παράλληλα την υποδομή για ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τονίστηκε ότι οι αποσπασματικές και πυροσβεστικές κινήσεις δημιουργούν πόλωση και ένταση που δεν εξυπηρετεί το εθνικό σκοπό και επισημάνθηκε η ανάγκη στρατηγικής που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε υγειονομική απειλή. Οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Ενώσεων τόνισαν ότι θέτουν τις δυνάμεις τους στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας και αναμένουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, για να συμβάλλουν στην επίλυση του σημερινού αδιεξόδου.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε:

«Ο πόλεμος κερδίζεται μόνο με συστράτευση και ομοψυχία. Ο ιατρικός κόσμος από την πρώτη στιγμή της επιδημίας έχει μπει στη μάχη, με υπευθυνότητα και αυταπάρνηση. Αυτή την ώρα έχουμε μια επιλογή. Να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με στρατηγική και μακροπρόθεσμη προοπτική για να καταστεί ισχυρό απέναντι σε κάθε μελλοντική απειλή καθώς και να αποτρέψουμε μια νέα αιμορραγία του άξιου ιατρικού επιστημονικού προσωπικού μας προς το εξωτερικό που θα αποδυναμώσει περαιτέρω υγειονομικά τη χώρα μας».

Ειδικότερα, προτάθηκαν τα εξής:

  • Να διοριστούν άμεσα οι δεκάδες ιατροί που έχουν κάνει τα χαρτιά τους για να καλύψουν τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί στα νοσοκομεία και βρίσκονται εδώ και μήνες σε αναμονή.
  • Να καλυφθούν άμεσα οι θέσεις των ειδικευόμενων
  • Να ανοίξουν οι λίστες των ειδικευόμενων στην παθολογία και να διοριστούν κατά προτεραιότητα
  • Να δημιουργηθεί πλατφόρμα που θα καταγράφει τις ανάγκες του ΕΣΥ ανά νοσοκομείο και ειδικότητα, για να δοθεί η δυνατότητα σε όσους ιδιώτες ιατρούς επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
  • Παράταση θητείας όσων ιατρών έχουν τελειώσει την ειδικότητα και βρίσκονται σε αναμονή για εξετάσεις
  • Επαναπρόσληψη των ιατρών του πρώην ΙΚΑ, για δύο τουλάχιστον χρόνια.

Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που αποτελεί το ανάχωμα για να μην καταλήξουν τα περιστατικά στα νοσοκομεία