Σήμερα το πρωί το υπουργείο Υγείας προχώρησε στο μέτρο της επίταξης των ιδιωτών γιατρών για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας. Το μέτρο αφορά 206 ιατρούς, με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Οι ιδιώτες ιατροί στις ειδικότητες αυτές στην Αθήνα είναι συνολικά 2.140: 1.331 παθολόγοι, 469 πνευμονολόγοι και 340 γενικοί ιατροί. Στον Πειραιά οι ιατροί των συναφών ειδικοτήτων είναι 370. Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ. Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία. Η άρνηση παραλαβής του εγγράφου θα επιφέρει κυρώσεις.

 

Με αφορμή την επίταξη 206 ιδιωτών ιατρών που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ.Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δηλώνει:

«Τις δύσκολες αυτές ώρες που διανύει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, πρέπει όλοι μας να πράξουμε το καθήκον μας χωρίς δεύτερη σκέψη και να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης».

 

Δήλωση Α. Ξανθού για επίταξη γιατρών ιδιωτικού τομέα

Την ώρα που ο έλεγχος της πανδημίας έχει χαθεί τελείως και η κραυγή αγωνίας των εργαζομένων του ΕΣΥ  για τις αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων και την ανάγκη γενναίας ενίσχυσής τους  με επιπλέον προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) είναι πιο ηχηρή από ποτέ, η επίταξη τόσο ιδιωτικών κλινικών όσο και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών είναι μονόδρομος. Με τραγική καθυστέρηση, στο «και πέντε», αλλά μονόδρομος. Γιατί το πρόβλημα είναι ότι εδώ και 1 χρόνο  δεν υπήρξε ούτε η κατάλληλη  προετοιμασία του ΕΣΥ με στοχευμένες μόνιμες προσλήψεις γιατρών στις κρίσιμες κλινικές και τμήματα, ούτε κανένα σοβαρό σχέδιο εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη νοσηλεία περιστατικών covid. Αντίθετα, η  κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας διαβεβαίωναν ότι ο ιδιωτικός  τομέας θα περιοριστεί στη φροντίδα μη covid ασθενών. Και τώρα που κατέρρευσε το αφήγημα των «χιλιάδων προσλήψεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού» και ο «βασιλιάς είναι γυμνός», τώρα που τα ασθενοφόρα δεν προλαβαίνουν να διακομίζουν στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου  ασθενείς και έχουν δημιουργηθεί συνθήκες «ιατρικής πολέμου» στην εφημερία τους, τώρα το Υπουργείο Υγείας «τρέχει και δεν φτάνει». Και είναι τόσο αποτυχημένη και πανικόβλητη η διαχείριση της αιχμής του 3ου επιδημικού κύματος, που η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να έρθει σε ρήξη ακόμα και με παραδοσιακά της ακροατήρια και κοινωνικούς  συμμάχους όπως οι ιδιώτες γιατροί και οι εκπροσωπήσεις τους.

Την ώρα αυτή η μόνη επιλογή είναι ένα σοβαρό σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα επιστρατεύσει, χωρίς εξαιρέσεις, όλες τις διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις της χώρας (δημόσιου, ιδιωτικού τομέα, Ενόπλων Δυνάμεων). Αυτό που προέχει σήμερα είναι η μάχη για τη ζωή, η συστράτευση των πάντων για να μείνει όριο το ΕΣΥ και οι άνθρωποι της «πρώτης γραμμής», η με κάθε τρόπο διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Τώρα είναι η ώρα η υποχρεωτικότητας και της επίταξης όσων και όπου μπορούν αποτελεσματικά να βοηθήσουν. Και μάλιστα χωρίς προνομιακή μεταχείριση και προκλητικές ρυθμίσεις όπως ο διπλασιασμός του νοσηλίου στις ιδιωτικές κλινικές.