Εγκληματική είναι η αδιαφορία του υπουργείου Υγείας για τους νοσηλευτές που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι οποίοι βιώνουν καταστάσεις χάους και ύψιστης επικινδυνότητας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Αυτά αναφέρει καταγγελία της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ που απευθύνεται στον υπουργό Υγείας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κείμενο της καταγγελίας:

“Σε συνέχεια των διαμαρτυριών μας, απέναντι στην πλέον ανορθόδοξη και επισφαλή διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επανερχόμαστε εκ νέου, αγανακτισμένοι από την αντιμετώπιση την οποία λαμβάνουμε από εσάς τον ίδιο και το «Αριστοτέλειο επιτελείο» σας. Με γνώμονα την προάσπιση των Νοσηλευτών και την ασφαλή λειτουργία των Υπηρεσιών Υγείας για τη προστασία της Δημόσιας Υγείας, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Οι Νοσηλευτές νοσούν και δεν υπάρχουν εκπαιδευμένες εφεδρείες να τους αντικαταστήσουν. Στο σύνολο των Νοσοκομείων επικρατούν χαοτικές καταστάσεις και μεταφέρονται συνεχώς Νοσηλευτές από διαφορετικά τμήματα να ενισχύουν Τμήματα και Μονάδες COVID– 19, όντας ανεκπαίδευτοι και με τον κίνδυνο της διασποράς του ιού να ελλοχεύει στο έπακρο.

Αγνοείτε επιδεικτικά τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (λοιπό επικουρικό και Ο.Α.Ε.Δ.), γεγονός για το οποίο έχετε δεσμευτεί προσωπικά και κυβερνητικά. Κρατάτε δέσμιους όλους τους συμβασιούχους, φροντίζοντας για τον πολλαπλασιασμό τους, ώστε να συντηρείται την ψηφοθηρική τους εξάρτηση.

Ακολουθώντας τις εντολές σας, οι Διευθύνσεις Νοσηλευτικών Υπηρεσιών λειτουργούν Τμήματα και Μονάδες COVID– 19 εν μια νυκτί, χωρίς να υπάρχει επάρκεια Νοσηλευτικού Προσωπικού, με αποτέλεσμα την επισφαλή λειτουργία τους.

Δεν πράξατε τα δέοντα εδώ κι ένα χρόνο, ώστε να ενισχυθούν οι Υπηρεσίες Υγείας με επιπλέον υποδομές. Έχετε αρκεστεί μόνο στις πρόχειρες ανακατασκευές και στις μετατροπές κλινικών σε Τμήματα και Μονάδες COVID– 19, καθώς και σε διάφορες υλικοτεχνικές αλχημείες. Αυτή η κατάσταση έχει επιφέρει την πλήρη σύγχυση και τον κατακερματισμό του ανθρώπινου δυναμικού.

Συμπερασματικά, έχετε την απόλυτη ευθύνη για την επαγγελματική εξουθένωση των Νοσηλευτών και όλων των επαγγελματιών υγείας, καθώς και τις συνέπειες αυτής σε ότι αφορά τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Τα δακρύβρεχτα σχόλια και οι συναισθηματισμοί σας απέναντί μας, δε χωρούν στις βάρδιες μας.

Απαιτούμε άμεσα:

  • Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (επικουρικού προσωπικού και Ο.Α.Ε.Δ.).
  • Τη μονιμοποίηση των ειδικευομένων Νοσηλευτών.
  • Προκήρυξη για προσλήψεις μόνιμων Νοσηλευτών στο Ε.Σ.Υ.
  • Τη δημιουργία Κλάδου Νοσηλευτών του Ε.Σ.Υ.
  • Την ένταξη των Νοσηλευτών στα Β.Α.Ε.
  • Την άρση της αναστολής των κανονικών αδειών.

Οι Νοσηλευτές γνωρίζουν τη δύναμή τους γι’ αυτό και το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα στέκεται διαχρονικά όρθιο. Το γεγονός ότι είμαστε προσηλωμένοι πάντα στο καθήκον δε σημαίνει ότι δεν διεκδικούμε και δεν αγωνιζόμαστε για να προάγουμε την επιστήμη την οποία επιλέξαμε να υπηρετήσουμε.

Εμείς οι Νοσηλευτές δεν υπηρετούμε στο Ε.Σ.Υ. για τετραετία, αλλά εδώ και δεκαετίες, αδιάκοπα και άοκνα.

Στο πλαίσιο του υγιούς συνδικαλισμού και της διαφάνειας, παραμένουμε σταθεροί στις διεκδικήσεις μας και δηλώνουμε τη διαθεσιμότητά μας, οποιαδήποτε στιγμή, για να συναντηθούμε με «ασφάλεια».