Bρισκόμαστε ήδη στα τέλη Μαρτίου και ο εμβολιασμός σχεδόν σε όλα τα μικρά κυκλαδονήσια κάτω των χιλίων κατοίκων δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Σύμφωνα με τον εξαγγελθέντα προγραμματισμό,  η φάση αυτή για τα μικρά νησιά ξεκίνησε από το Καστελόριζο στις 27 Ιανουαρίου, προχώρησε σε κάποια νησιά ακόμα κυρίως του ανατολικού Αιγαίου, αλλά στις Κυκλάδες φαίνεται ο προγραμματισμός να καθυστερεί.

Επιπλέον και στα μεγαλύτερα νησιά που διαθέτουν Κέντρα Υγείας, όπως στην Τήνο, στην Πάρο, στη Μύκονο κλπ., ενώ η πλατφόρμα για την ηλικία των 60 – 64 έχει ανοίξει, στην πραγματικότητα το εμβόλιο ακόμα δεν διατίθεται, παρά μόνο στο νοσοκομείο της Σύρου, με αποτέλεσμα κάποιοι νησιώτες, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, να αναγκάζονται να μεταβούν στη Σύρο για να εμβολιαστούν.

Πέραν αυτών, όπως καταγγέλλει η Α’ ΕΛΜΕ των Κυκλάδων, σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την καθυστέρηση των εμβολιασμών των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών άνω των 16 ετών στα ειδικά σχολεία, τα οποία παραμένουν ανοικτά,  παρόλο που έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα.Όπως διαφαίνεται, ο επιτελικός σχεδιασμός διαψεύδεται από την πραγματικότητα, παρότι ο εμβολιασμός στα νησιά θα έπρεπε να έχει επιταχυνθεί, ενόψει και των σχεδιασμών της κυβέρνησης για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου.  Για παράδειγμα, σύμφωνα με επιστολή του Δημάρχου Αμοργού στον υπουργό Υγείας, την οποία δημοσιεύει το healthdaily.gr (βλ. στο τέλος του άρθρου), ούτε ένα άτομο δεν έχει εμβολιαστεί στην Αμοργό.

Για το θέμα κατατέθηκε και ερώτηση στη Βουλή με τα εξής ερωτήματα:

Α) θα υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε να προχωρήσει κανονικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα στα νησιά, αναπληρώνοντας τις ήδη υπάρχουσες καθυστερήσεις;

Β) θα μπορέσει το πρόγραμμα του εμβολιασμού να έχει ολοκληρωθεί, ενόψει του Πάσχα αλλά και της έναρξης της τουριστικής περιόδου;

 

Επιστολή_Εμβολιασμός