H εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 επηρέασε και άλλαξε δραματικά την λειτουργία πολλών επαγγελματικών κλάδων. Ένας από αυτούς είναι και ο τομέας της υγείας και μάλιστα ο κλάδος της χειρουργικής όπως επισημαίνει ο Αχιλλέας Μπουτσιάδης MD, PhD, Χειρουργός Ώμου και Γόνατος, Διδάκτωρ ΑΠΘ, επιμελητής 401 ΓΣΝΑ Αθηνών, υπεύθυνος έρευνας Centre OstéoArticulaire des Cèdres, Grenoble, France, μέλος του Institute Grenoblois d’ ‘Epaule και συνεργάτης της ΒιοΚλινικής Αθηνών του ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ. Όπως εξηγεί ο γιατρός τα δια ζώσης σεμινάρια με πρακτική άσκηση επάνω σε πτωματικά ή «πλαστικά» παρασκευάσματα έχει ουσιαστικά διακοπεί. Επιπλέον η χειρουργική εκπαίδευση ειδικευομένων και νέων γιατρών παγκοσμίως έχει μειωθεί δραστικά. Ενώ, η τεχνολογία και μάλιστα η εξ αποστάσεως συνεργασία προσπαθεί να δώσει αξιόπιστες λύσεις στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την ανάπτυξη του τομέα της χειρουργικής- ορθοπαιδικής. Σύμφωνα με τον Δρ. Μπουτσιάδη, η Επαυξημένη (augmented reality) και η Εικονική Πραγματικότητα (virtualreality) χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια στην βιομηχανία των βίντεο-παιχνιδιών και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές τοποθετώντας τον χρήστη σε ένα εικονικό περιβάλλον.

Στην Ορθοπαιδική και συγκεκριμένα στην χειρουργική του Ώμου η χρήση εφαρμογών που βασίζονται στην επαυξημένη και στην εικονική πραγματικότητα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Τέτοιες εφαρμογές, όπως λέει, χρησιμοποιούνται στο ειδικό τμήμα Χειρουργικής Ώμου στη Βιοκλινική Αθηνών του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ. Είναι κατανοητό πως ο κάθε ασθενής αποτελεί μια ειδική περίπτωση. Ο τρισδιάστατος προεγχειρητικός σχεδιασμός και η αξιολόγηση των αλλοιώσεων της άρθρωσης του ώμου είναι πλέον απαραίτητα προεγχειρητικά βήματα.

Χρησιμοποιώντας τις απεικονιστικές εξετάσεις του ασθενή (αξονική και μαγνητική τομογραφία), έχουμε τη δυνατότητα να “πραγματοποιήσουμε” το χειρουργείο του ασθενή εικονικά στον υπολογιστή πριν την οποιαδήποτε αληθή χειρουργική επέμβαση. Ο χειρουργός κατανοεί με ακρίβεια την πάθηση του ασθενή και σχεδιάζει τα χειρουργικά βήματα. Αποφασίζονται από πριν τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, όπως για παράδειγμα το είδος του χειρουργείου, ο ακριβής τύπος ακόμη και το μέγεθος μιας αρθροπλαστικής ώμου. Μπορεί ακόμη και να προβλεφθεί το χειρουργικό αποτέλεσμα και το εύρος κίνησης της άρθρωσης του ώμου.

Στον ίδιο χρόνο μπορούν να εκτυπωθούν τρισδιάστατα συγκεκριμένα και εξατομικευμένα εργαλεία ώστε να πραγματοποιηθεί με ακρίβεια το χειρουργείο που σχεδιάστηκε και ήδη «πραγματοποιήθηκε» εικονικά για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Στη σημερινή εποχή ο χειρουργός μπορεί στη διάρκεια της επέμβασης να χρησιμοποιήσει «γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας» (Augmented Reality). Όπως σε «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», απλά κουνώντας το δάκτυλο στον αέρα ο χειρουργός έχει μπροστά του σε πραγματικό χρόνο (real time) την επέμβαση που πραγματοποίησε «εχθές» στον υπολογιστή του ενώ παράλληλα πραγματοποιεί την αληθή επέμβαση. Μάλιστα μπορεί να έχει ζωντανή σύνδεση και βοήθεια από άλλο συνάδελφο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Η τεχνολογική παρέμβαση δεν σταματά εδώ. Στη χειρουργική αίθουσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον και «πλοηγός»-navigation που λειτουργεί είτε με υπέρυθρες είτε με GPS. Με τον τρόπο αυτό, σε παράλληλες οθόνες υψηλής ανάλυσης, επαληθεύεται εάν ο γιατρός επαναλαμβάνει ακριβώς βήμα προς βήμα την επέμβαση που σχεδίασε και πραγματοποίησε την προηγούμενη ημέρα εικονικά. Με τις μεθόδους αυτές γίνεται κατανοητό πως τόσο ο χρόνος της επέμβασης όσο και οι επιπλοκές μειώνονται σημαντικά. Επιπλέον ιδιαίτερα σημαντική στην εποχή της πανδημίας COVID-19 είναι η μείωση της άμεσης σωματικής επαφής με τον ασθενή. Η εικονική λοιπόν πραγματοποίηση του χειρουργείου δεν απαιτεί την παρουσία του, ενώ η γρηγορότερη και ακριβέστερη χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει το χρόνο νοσηλείας του (χειρουργείο ημέρας). Τέλος η εκπαίδευση των νεότερων συναδέλφων αποτελεί την επένδυσή μας για το μέλλον παρά την έξαρση της πανδημίας (COVID-19). Νέοι γιατροί και ειδικευόμενοι έχουν την δυνατότητα να εκπαιδεύονται σε εικονικό περιβάλλον αυξάνοντας την ασφάλεια απέναντι στον ασθενή.