Τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για το ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα έχουμε ένα ενιαίο σύστημα υγείας όπου ο δημόσιος τομέας, ο ιδιωτικός τομέας και οι Ένοπλες Δυνάμεις με τις υγειονομικές δομές που έχουν, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σχολίασε μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ Π. Παπανικολάου. Όπως τόνισε, αυτό σε καμιά περίπτωση δεν συμβαίνει στη χώρα, πρώτον γιατί τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκαν κατά 80% με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας από τις 2 Μαρτίου, την ίδια στιγμή που αισθητικές επεμβάσεις συνεχίζουν να γίνονται κατά κόρον σε Ιδιωτικά θεραπευτήρια, δεύτερον γιατί υπάρχουν δεκάδες διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 εκτός ΜΕΘ, ενώ η προσφορά κλινών ΜΕΘ για περιστατικά COVID των ιδιωτικών μονάδων υγείας στην Αττική αυτή τη στιγμή είναι μόνο 5. Ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, σχολίασε επίσης πολύ αρνητικά τη δήλωση της Καθηγήτριας Βάνας Παπαευαγγέλλου, που χαρακτήρισε «πολύ μικρό το ποσοστό ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, 20% νομίζω». Σημειώνεται ότι μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι εν λόγω δηλώσεις της η κ. Παπαευαγγέλλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Κάποιοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δήλωση μου. Η αφοσίωση μου στον άρρωστο και η αξία που δίνω στην ανθρώπινη ζωή είναι δεδομένη. Ως γιατρός, έχοντας πολύχρονη θητεία στα νοσοκομεία, αυτό που είπα και προκύπτει από την εμπειρία μου και τα βιβλιογραφικά δεδομένα είναι ότι όσοι χάνουν τη ζωή τους στα νοσοκομεία, δεν βρίσκονται όλοι σε ΜΕΘ. Αυτό γινόταν πάντα κι αυτό γίνεται και θα γίνεται διεθνώς. Κάθε γιατρός το ξέρει. Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκα σε ασθενείς που δεν διασωληνώθηκαν ενώ είχαν ανάγκη υποστήριξης της αναπνευστικής τους ανεπάρκειας αφού είναι γνωστό ότι όταν υπάρχει ένδειξη, ο ασθενής διασωληνώνεται».

Σχετικά με την διεξαγωγή της διενέργειας selftest  από τους πολίτες, ο κ. Παπανικολάου τόνισε, ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα γίνεται καταγραφή των αποτελεσμάτων τους, γιατί στη περίπτωση που δεν θα γίνεται, αυτό σημαίνει ότι το κράτος αποσύρεται ουσιαστικά από την επιδημιολογική παρατήρηση της επιδημίας, που θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι  ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, δήλωσε χθες στην ενημέρωση του Υπουργείου, ότι «Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr, μέσω της οποίας θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες».