Μετά από επικοινωνία του προέδρου του ΠΦΣ Απόστολου Βαλτά με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο, έγινε δεκτή η επιχειρηματολογία των φαρμακοποιιών να μην διενεργούνται τα self test στα φαρμακεία, λόγω επιδημιολογικών ζητημάτων που προκύπτουν καθώς και κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία.

Άρα, σε περίπτωση που αποφασιστεί η διάθεση των self test από τα Φαρμακεία η διενέργειά τους δεν θα γίνεται εντός τους από τους φαρμακοποιούς.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί γραπτή ανακοίνωση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, στην οποία τονιζόταν η κατηγορηματική άρνηση των φαρμακοποιών για τη διενέργεια των εν λόγω τεστ μέσα στα φαρμακεία. «Η κατηγορηματική θέση του ΠΦΣ είναι ότι συζητάμε κάτω από πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, τη δωρεάν διάθεση στους πολίτες των self test, με την προϋπόθεση να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των φαρμακείων μας και ταυτόχρονα να αποφευχθούν υγειονομικοί κίνδυνοι για τους πολίτες και το προσωπικό  μας. Απαραίτητη όμως  προϋπόθεση  είναι να μην διενεργούνται τα self test στα φαρμακεία, λόγω επιδημιολογικών ζητημάτων που προκύπτουν καθώς και κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία. Ως φαρμακοποιοί είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την υγεία των ασθενών που επισκέπτονται τα φαρμακεία και έχουν την  ανάγκη της μέγιστης προστασίας. Επομένως οποιαδήποτε αναφορά περί διενέργειας των self test  με οποιαδήποτε  αποζημίωση μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους  και αποτελεί απαράβατο όρο για τη συμμετοχή μας στο εγχείρημα της διάθεσης των self test», αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΠΦΣ.