Με αφορμή 31 περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών, εκ των οποίων 29 γυναίκες, στη Γερμανία, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας, προχώρησε σε σύσταση για χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου μόνο για άτομα άνω των 60 ετών. Η χορήγησή του σε άτομα κάτω από αυτή την ηλικία, δύναται να πραγματοποιηθεί μετά από επικοινωνία με προσωπικό γιατρό.

Τα νοσοκομεία Charité και Vivantes του Βερολίνου αποφάσισαν επίσης τη λήψη αυτού του μέτρου ενώ οι επικεφαλής πέντε από τις έξι πανεπιστημιακές κλινικές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας τάχθηκαν επίσης υπέρ της προσωρινής απαγόρευσης εμβολιασμού για νεότερες γυναίκες με το εμβόλιο αυτό. Ο κίνδυνος περαιτέρω θανάτων είναι πολύ υψηλός, αναφέρεται σε κοινή τους επιστολή προς τον ομοσπονδιακό και τον υπουργό Υγείας του εν λόγω κρατιδίου, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για το ζήτημα η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ κάλεσε χθες το βράδυ σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η αναστολή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 σε άτομα κάτω των 60 ετών.