Για προβλήματα στην υγεία των ασθενών που έχουν νοσήσει από COVID-19, τα οποία διαρκούν αρκετό διάστημα μετά την ανάρρωσή τους από την λοίμωξη, μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, στο πλαίσιο διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης που οργάνωσαν από κοινού η ασφαλιστική εταιρεία Generali και ο όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea.

Το «long covid» -όπως αποκάλεσε αυτά τα προβλήματα ο κ. Μόσιαλος- εμφανίζονται και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, και μπορεί να είναι νευρολογικής, αιματολογικής ή και νεφρολογικής φύσεως. Στην πλειοψηφία των ασθενών διαρκούν μόνο για μερικούς μήνες, όμως για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε πόσο παραπάνω θα διαρκέσουν, όμως ελπίζουμε πως οι βλάβες θα είναι αναστρέψιμες, σημείωσε.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε ακόμα και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την παραμέληση των ασθενών με άλλες παθήσεις και κυρίως των καρκινοπαθών λόγω της πανδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα  αλλά και παγκοσμίως, καθώς τα Συστήματα Υγείας έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας.  Για την «επόμενη μέρα στην Υγεία» θα χρειαστεί σχεδιασμός τόνισε ο κ. Μόσιαλος και πρόσθεσε  ότι χρειάζονται πιο αποτελεσματικές πολιτικές υγείας, που μεταξύ άλλων θα πρέπει να περιλαμβάνουν επαρκή χρηματοδότηση, εθνικές στρατηγικές για κάθε νόσο,  ψηφιοποίηση του συστήματος, προγράμματα αναδιάρθρωσης της ιατρικής εκπαίδευσης, στρατηγικός σχεδιασμός για μελλοντικούς στόχους από το υπουργείο υγείας, κατάλληλη φαρμακευτική πολιτική, ανάπτυξη των κλινικών δοκιμών αλλά και συνέργιες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου αυτό απαιτείται για το όφελος του ασθενή.