Τις αλλαγές στα νοσοκομεία της Αττικής  προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τρίτο κύμα της πανδημίας που έχει φέρει στα όρια του το Σύστημα Υγείας, ανακοίνωσε στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ειδικότερα, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι  το Θριάσιο νοσοκομείο μετατρέπεται σε νοσοκομείο μόνο για περιστατικά COVID-19, με στόχο στις 7 Απριλίου να διαθέτει 130 απλές κλίνες COVID που σταδιακά θα φθάσουν τις 180 και 33 κλίνες ΜΕΘ COVID. Τα non COVID περιστατικά που εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα υποστηρίξουν την εφημερία του νοσοκομείου, μαζί με το «Ασκληπιείο» Βούλας.

Θα δημιουργηθούν επίσης 51 νέες κλίνες ΜΕΘ COVID στην Αττική και συγκεκριμένα, 16 στο ΓΝ «Γ.Γενηματάς», 5 στον Ευαγγελισμό, 5 στο «Λαϊκό», 7 στο «Ιπποκράτειο», 4  στο «Ελπίς», 10 στο «Άγία Όλγα» και 4 στο «Αττικόν».

Για τους εμβολιασμούς ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 1.691.000 εμβολιασμοί: 1.088.000 για την πρώτη δόση, 602.000 για την δεύτερη δόση. Οι πολίτες προσέρχονται στα ραντεβού τους σε ποσοστό 97%. Σε καθημερινή βάση πλέον λειτουργούν 1.042 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την χώρα. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν 3.500 υγειονομικοί του Ε.Σ.Υ., γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

«Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια υγειονομική κρίση. Σε αυτή την υγειονομική κρίση που πλέον ξεπερνά τον ένα χρόνο, υπάρχει ελπίδα μπροστά μας, είναι χειροπιαστή και είναι τα εμβόλια», δήλωσε ο υπουργός Υγείας κάνοντας για ακόμα μια φορά έκκληση για τήρηση των μέτρων.

 

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, που σημειώνει ότι μια τέτοια μετατροπή του Νοσοκομείου σε «Covid νοσοκομείο» θα οδηγήσει «να μείνουν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι της ευρύτερης περιοχής χωρίς ούτε μία διαθέσιμη κλίνη για τη νοσηλεία ασθενών με άλλες παθήσεις». Θυμίζει άλλωστε ότι «είχε προηγηθεί η μετατροπή του Κέντρου Εγκαυμάτων σε ΜΕΘ COVID, με αποτέλεσμα στο κέντρο μιας βιομηχανικής ζώνης με 2 διυλιστήρια και εκατοντάδες επιχειρήσεις με εύφλεκτα υλικά να μην υπάρχει καμία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ για νοσηλεία εγκαυματιών».Ο δραστικός περιορισμός της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων, τις συμπτύξεις κλινικών κ.λπ., θα έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς να περιμένουν μήνες ή και χρόνια για να χειρουργηθούν.

«Την ίδια στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία “πλημμυρίζουν” από ασθενείς με COVID, η κυβέρνηση συνεχίζει τα “παζάρια” με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών για να τους εξασφαλίσει νέα “πελατεία” και σίγουρα κέρδη», τονίζει το Σωματείο, καλώντας στην πάλη για μέτρα προστασίας και θωράκισης του συστήματος Υγείας.