Ερώτηση με θέμα τον εμβολιασμό ατόμων με χρήση προσωπικών στοιχείων υγειονομικών, κατέθεσαν στον αρμόδιο υπουργό, 32 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πρωτοβουλία του βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού.

Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε δημοσίευμα της ιστοσελίδας news2u.gr, για οδοντίατρο που εισήλθε στο σύστημα του ΕΟΔΥ με το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ του στις 23 Μαρτίου 2021, προκειμένου να ρυθμίσει την ημερομηνία εμβολιασμού του και ενημερώθηκε από το σύστημα ότι είχε ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου στις 28 Ιανουαρίου και τη δεύτερη στις 18 Φεβρουαρίου. Ο εν λόγω οδοντίατρος, που διαμένει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα, ενημερώθηκε από ΚΕΠ, ότι με το προσωπικό του ΑΦΜ και ΑΜΚΑ είχε εμβολιαστεί μια γυναίκα στις Σέρρες.

Στο κείμενο της ερώτησης τονίζεται ότι η εν λόγω περίπτωση δεν είναι η μοναδική,  ενώ τίθεται το ερώτημα, «αν τα περιστατικά αυτά δεν αποτελούν αστοχία του συστήματος, αλλά υποδεικνύουν, ενδεχομένως, την ύπαρξη κυκλώματος που λυμαίνεται το χώρο των υπηρεσιών παροχής υγειονομικής φροντίδας, εν προκειμένω του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού».

Οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να ξεκαθαρίσουν σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για τη διαλεύκανση των σχετικών καταγγελιών και πού οφείλεται η παράνομη χρήση των προσωπικών στοιχείων υγειονομικών, όπως είναι το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ, για τον εμβολιασμό τρίτων προσώπων. Επίσης ζητούν ενημέρωση για το θέμα εμβολιασμού πολιτών εκτός σειράς τονίζοντας ότι «η θωράκιση του προγράμματος εμβολιασμού είναι αναμφίβολα μια ιδιαίτερα ευαίσθητη, εθνική υπόθεση».