Στο επίκαιρο ζήτημα της σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με ένα σπάνιο θρομβοεμβολικό σύνδρομο, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου τονίζοντας ότι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί αιτιώδης συσχέτιση των δύο, αλλά ο Οργανισμός συγκεντρώνει και αξιολογεί τα δεδομένα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και διερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει ένα επιστημονικό πόρισμα. Υπογράμμισε, ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια χωρίς το χαρακτηριστικό της θρομβοπενίας, αυτά που εμφανίστηκαν μετά από την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού, δεν υπερβαίνουν τον αναμενόμενο αριθμό στο γενικό πληθυσμό, ενώ στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα έχει αναφερθεί μόνο ένα τέτοιο περιστατικό σε σύνολο 346.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, που έχουν χορηγηθεί. Η κ Θεοδωρίδου ανακοίνωσε επίσης ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, όπως και η Νευρολογική Εταιρεία ανεξάρτητα, έχουν προβεί στη συγγραφή οδηγιών για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του σπάνιου αυτού συνδρόμου. «Προσοχή όμως, οι οδηγίες οι οποίες θα ακούσουμε και που αύριο θα αναρτηθούν και για υγειονομικούς και για τους πολίτες, δεν πρέπει να δημιουργήσουν πανικό και άγχος διότι αναφέρονται σε μια σπάνια κατάσταση και ο λόγος για τον οποίο αναγράφονται, ο κύριος στόχος, είναι η σωστή, έγκυρη ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για αυτά τα συμβάντα», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.
Όπως διευκρίνισε, οι υγειονομικοί στις περιπτώσεις των θρομβώσεων και της θρομβοπενίας που εμφανίζονται εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό, θα πρέπει να συμπληρώνουν, όπως για κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια, κίτρινη κάρτα και αν κάτι τους προβληματίζει να μπορούν να συμβουλεύονται και αιματολόγους.
Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στον θεράποντα γιατρό στις σπάνιες περιπτώσεις, όταν εμφανίζουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, θωρακικό άλγος, κάποια νευρολογικό σύμπτωμα, επίμονη κεφαλαλγία η οποία διαρκεί πέραν των τεσσάρων ημερών, όπως και δερματολογικές εκδηλώσεις, εκτός από το σημείο του εμβολίου, εκχυμώσεις, οι γνωστές μελανιές, ή πετέχειες, μικρές αιμορραγιούλες σαν τσίμπημα καρφίτσας.
Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία συνιστά σε άτομα τα οποία έχουν ή θρομβοπενία (κάτω από 150.000 αιμοπετάλια) ή θρόμβωση, να έχουν μια στενή παρακολούθηση και αν αυτό συνδέεται και με κλινική συμπτωματολογία, να συνεχίζουν και με ένα έλεγχο αιματολογικό ή πηκτικολογικό.