Τη συνέχιση των εμβολιασμών καθώς τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων συστήνει και πάλι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Κατά την ολοκλήρωση της απόφασής της, η επιτροπή του ΕΜΑ έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων. Η επιτροπή διενήργησε εμπεριστατωμένη ανασκόπηση 62 περιπτώσεων θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου και 24 περιπτώσεων θρόμβωσης σπληνικών φλεβών που αναφέρονται στη βάση δεδομένων ασφάλειας της ΕΕ για τα φάρμακα στις 22 Μαρτίου 2021, 18 από τις οποίες ήταν θανατηφόρες.

Ένα ως δύο περιστατικά σε 100.00 εμβολιασμένους με το εμβόλιο της Astrazeneca έχουν εμφανίσει θρομβωτικά επεισόδια, και ως αποτέλεσμα τα συνολικά οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων από τις παρενέργειες, όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Emer Cook, και οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο οργανισμός αναφορικά με την έρευνα για το εμβόλιο της Astrazeneca. «Τα ακραία περιστατικά πρέπει να καταγραφούν ως ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις», τόνισε. Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Σε ερώτηση εάν παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλα εμβόλια, o Peter Arlett, Head of Analytics, EMA, ανέφερε ότι κάποια ελάχιστα early signs (μόλις 3 στα 5 εκατομμύρια), έχουν εντοπιστεί και μελετώνται από την εταιρεία J&J, ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι αριθμοί αυτοί είναι τόσο μικροί, ώστε δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για την εξαγωγή οποιουδήποτε συμπεράσματος. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν υπάρχει αντίστοιχη περίπτωση φαρμάκου που να έχει εγκριθεί ενώ έχει έναν καταγεγραμμένο αριθμό περιπτώσεων θρομβοεμβολικών επεισοδίων, ο κ. Arlett ανέφερε τα αντισυλληπτικά χάπια, που έχει γίνει γνωστό ότι σε κάποιες περιπτώσεις σχετίζονται με θρόμβους, όμως εκατομμύρια άνθρωποι δεν σταμάτησαν ποτέ να τα χρησιμοποιούν, γιατί τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα.

Σημειώνεται ότι ο EMA υπενθυμίζει στα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν εμφανίσουν συμπτώματα αυτού του συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων.

Αναφορικά με τα άλλα εμβόλια προς έγκριση, ο ΕΜΑ ανέφερε ότι υπάρχει σε εξέλιξη rolling review για το εμβόλιο Sputnik-V, με επιτόπια έρευνα στη Ρωσία για την εξακρίβωση καλών κλινικών πρακτικών κατά τη διενέργεια των κλινικών μελετών. Υπάρχουν rolling reviews για δύο ακόμα εμβόλια, το Curevax  και το Novavax.