Η ολομέλεια της Επιτροπής Ειδικών αποφάσισε το άνοιγμα των Λυκείων, μετά από μια συνεδρίαση στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν έντονες  διαφωνίες από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και έξι ακόμα μέλη.  Οι αποφάσεις ανακοινώθηκαν το απόγευμα από την υπουργό Παιδείας, η οποία συμμετείχε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

Η δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων θα γίνει από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, με υποχρεωτική χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, χρήση αντισηπτικών, τακτικούς αερισμούς των χώρων. Παράλληλα, κάθε μαθητής και εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος να κάνει self test δύο φορές την εβδομάδα, τα αρνητικά αποτελέσματα των οποίων είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση στο σχολείο. Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη.Το υπουργείο συστήνει τη διενέργεια των self tests στο σπίτι, το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Οι μαθητές θα συμπληρώνουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα το αποτέλεσμα και θα το εκτυπώνουν, ειδάλλως θα χρησιμοποιείται χειρόγραφη δήλωση. Σε περίπτωση που το τεστ είναι θετικό, ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να μεταβαινει σε υγειονομικές δομές για δωρεάν επαναληπτικό τεστ. Σε περίπτωση που το επαναληπτικό τεστ βγει θετικό, τότε θα πρέπει να ακολουθηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε ο μαθητής θα μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης.

Οι διαφωνούντες με το άνοιγμα και των τριών τάξεων του λυκείου επισημαίνουν ότι πρόκειται για  μια κίνηση με μεγάλη επικινδυνότητα, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων. Προτεραιότητα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων είναι να ανοίξουν πρώτα τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και στο τέλος η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπως είχε δηλώσει το πρωί στον ΑΝΤ1 η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές Λυκείων, η Ζέττα Μακρή επανέλαβε ότι είναι υποχρεωτικό να προσέλθουν στα σχολεία με βεβαίωση για αρνητικό self test, διαφορετικά δεν θα γίνονται δεκτοί στο μάθημα. Τέλος, για την παράταση της σχολικής χρονιάς ανέφερε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, αλλά με τα σημερινά δεδομένα το πιθανότερο είναι η σχολική χρονιά να παραταθεί κατά 2 εβδομάδες, μέσα στον Ιούνιο και συμπλήρωσε πως ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις.