O μαζικός εμβολιασμός κατά της COVID-19 στο Ισραήλ, είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση και στα ποσοστά μόλυνσης των παιδιών, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Αναλυτικότερα, στην ανάρτησή του, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του δεύτερου μεγαλύτερου οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης του Ισραήλ,  της Μακάμπι (Maccabi Healthcare Services -MHS) μέχρι τις 30 /1 2021, περίπου το ένα τρίτο των μελών του είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της Pfizer.

Αξιοποιώντας την εξαιρετική δυνατότητα ανάκλησης και ανάλυσης των δεδομένων εμβολιασμού μέσω των ηλεκτρονικών φακέλων των πολιτών, εξετάστηκαν οι διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ γεωγραφικά διαφορετικών κοινοτήτων και σε συνάρτηση με τη μη εμβολιασμένη ομάδα ατόμων, με ηλικία κάτω των 16 ετών. Κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κοινότητες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των μη εμβολιασμένων μελών της ίδιας κοινότητας μειώθηκαν, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών.

Εν συντομία, στη μελέτη, εντοπίστηκε μια ισχυρή αρνητική σχέση μεταξύ του ποσοστού εμβολιασμού στην κοινότητα και τον κίνδυνο μόλυνσης για τα μη εμβολιασμένα μέλη της. Δηλαδή, τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού συσχετίστηκαν με το χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης που καταγράφηκε μετέπειτα μεταξύ των μη εμβολιασμένων ηλικίας κάτω των 16 ετών. «Βλέπουμε από τα δεδομένα που προκύπτουν πως οι μαζικοί εμβολιασμοί αποδίδουν. Όπως το είδαμε βέβαια και σε άλλες, μικρότερες μελέτες στις οποίες αναφέρθηκα παλιότερα – σε υγειονομικούς για παράδειγμα σε συνάρτηση με τις οικογένειές και τους ασθενείς τους», καταλήγει ο κ. Μόσιαλος.