Δεν υπάρχουν τα κατάλληλα δεδομένα που θα επέτρεπαν τη σύσταση  εναλλαγής εμβολίου κατά της COVID-19, από την πρώτη στη δεύτερη δόση, κατάλληλων δεδομένων», δήλωσε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Χάρις, κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη. Αφορμή για τη δήλωση ήταν η πρόθεση της Γαλλίας,  να εφαρμόσει κάτι τέτοιο για τους πολίτες κάτω των 55 ετών που έχουν εμβολιασθεί με μια πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε πως αυτή είναι η θέση που υιοθετήθηκε από τη συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ (SAGE) για τον εμβολιασμό τον Φεβρουάριο, όταν δημοσιοποίησε τις συστάσεις της για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid και πριν από τις πληροφορίες για μια ενδεχόμενη σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο αυτό και πολύ σπάνιες παρενέργειες.

Υπενθύμισε επίσης πως οι επιστήμονες της  SAGE είχαν απευθύνει τότε έκκληση για να γίνουν επιστημονικές έρευνες για το αν μπορεί κάποιος να αλλάξει εμβόλια κατά της Covid από την πρώτη στη δεύτερη δόση.