Ενθαρρυντικά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών για ένα πειραματικό κοκτέιλ που έχει σκοπό να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19 μέσα σε νοικοκυριά όπου ένα άτομο έχει μολυνθεί από την ασθένεια, ανακοίνωσαν χθες οι παρασκευάστριες εταιρείες, Regeneron και Roche.

Οι κλινικές δοκιμές φάσης 3, αξιολόγησαν τη συσχέτιση της χρήσης του casirivimab και του imdevimab σε νοικοκυριά όπου ένα άτομο έχει μολυνθεί, και πέτυχαν τον πρωταρχικό σκοπό τους και κύριους δευτερεύοντες στόχους, μειώνοντας κατά 81% τον συμπτωματικό κίνδυνο μόλυνσης των ασθενών που δεν είχαν μολυνθεί όταν ξεκίνησαν τις δοκιμές με χορήγηση υποδόριας ένεσης 1.200 μιλιγκράμ του σκευάσματος.

Τα άτομα που ανέπτυξαν συμπτώματα μόλυνσης από Covid-19 είδαν τα συμπτώματά τους να εξαφανίζονται σε μία εβδομάδα κατά μέσο όρο, έναντι τριών εβδομάδων για τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο αναφέρει η Roche, σε δική της ξεχωριστή ανακοίνωση.

Οι κλινικές δοκιμές, που διεξήχθησαν από κοινού με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, είχαν σκοπό να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας αυτής σε ασθενείς που δεν είχαν μολυνθεί, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν αντισώματα ή συμπτώματα, και ζούσαν σε ένα νοικοκυριό ένα από τα μέλη του οποίου είχε διαγνωστεί θετικό στη διάρκεια των τεσσάρων προηγούμενων ημερών. Στις δοκιμές συμμετείχαν 1.505 άτομα. Η Roche, υπ΄αριθμόν ένα στον κόσμο εταιρία ογκολογικών φαρμάκων, είχε επισφραγίσει τον Αύγουστο μια σύμπραξη με τη Regeneron για την ανάπτυξη, παρασκευή και διανομή αυτής της διπλοθεραπείας. Οι δύο όμιλοι θα υποβάλουν τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών στις αρμόδιες αρχές.