Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε στην απογευματινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας τους τομείς  του ιδιωτικού τομέα στους οποίους είναι υποχρεωτική η χρήση των self test. Αυτοί οι τομείς είναι: Λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων και ποτών, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, εργαζόμενοι στα ΚΕΠΕ, υπηρεσίες των ΟΤΑ στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», υπηρεσίες καθαριότητας στο Δημόσιο, δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι. Για τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων, τα self test θα παραλαμβάνονται από τις 19/4 από τα φαρμακεία και δωρεάν, με τον ΑΜΚΑ.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εισέρχονται σε ειδική πλατφόρμα και στην επιλογή για τη δήλωση αποτελέσματος. Στη συνέχεια θα μεταφέρονται σε σχετική πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο εντός 24 ωρών, είτε σε δημόσια δομή, είτε σε ιδιωτική (με επιβάρυνση του εργοδότη ή του ιδίου). Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό θα πρέπει να εκδοθεί βεβαίωση για την προσέλευση στην εργασία. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, οι εργαζόμενοι θα μεταβαίνουν κανονικά στην εργασία τους.

Δεν επιτρέπεται η απασχόληση εργαζομένου με φυσική παρουσία δίχως τη διενέργεια και τη δήλωση του αποτελέσματος του self test.  Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος προσέλθει στην εργασία του δίχως να έχει δηλώσει αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το ΣΕΠΕ. Εάν μετά από έλεγχο βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο χωρίς δηλωμένο self test τότε επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Σε περίπτωση που βρεθεί εργοδότης ο οποίος απασχολεί εργαζόμενο με θετικό αποτέλεσμα σε self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.