Με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας και τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ),  ζητά την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στην Αττική για τέσσερις βδομάδες προκειμένου να αποσυμφορηθεί η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία και να καλυφθούν οι ανάγκες  τόσο για non covid όσο και για covid ασθενείς.

Ειδικότερα στην επιστολή τους οι γιατροί τονίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ζητάμε για ακόμη μία φορά και με κατεπείγουσες διαδικασίες την πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για την άμεση στελέχωση και λειτουργία ικανού αριθμού νέων κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η μετατροπή των κλινών ΜΕΘ Γενικής Μονάδος σε κλίνες ΜΕΘ covid δεν αποτελεί λύση.

Πολύ περισσότερο δεν αποτελεί λύση αλλά είναι επικίνδυνη πρακτική να βαφτίζονται ΜΕΘ κλίνες που ΔΕΝ είναι ΜΕΘ (καρδιοχειρουργικές ανανήψεις, μονάδες εμφραγμάτων, χειρουργικές αίθουσες).

Επισημαίνουμε ότι η ανάγκη είναι τεράστια! Οι αναμονές είναι μεγάλες! Καθημερινά πολλές δεκάδες ασθενείς στην Αττική νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους.

Οι γιατροί διασωληνώνουν τους ασθενείς όταν χρειάζεται με καθαρά ιατρικά κριτήρια χωρίς επιλογή. Αμέσως μετά τη διασωλήνωση καταχωρούν on line προς τους αρμοδίους αίτημα για διακομιδή του ασθενούς σε ΜΕΘ. Από εκεί και πέρα η διακίνηση των ασθενών στις ΜΕΘ είναι θέμα των αρμοδίων και όχι των γιατρών».