Υπεγράφη από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Hans Kluge, η συμφωνία για την έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου του Οργανισμού στην Αθήνα με το αναβαθμισμένο του αντικείμενο που είναι η Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών. Σημειώνεται ότι το γραφείο του ΠΟΥ στην Ελλάδα είχε αρχικά εγκαινιαστεί επί υπουργίας Ανδρέα Ξανθού τον Ιούνιο του 2018, στα δε εγκαίνια είχε παραστεί και ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπεγιέσους. Ωστόσο, στη συνέχεια το γραφείο ουσιαστικά δεν λειτούργησε μέχρι σήμερα, για άγνωστο λόγο.

Στην εκδήλωση υπογραφής της νέας συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος,  η Πρόεδρος του Ο.ΔΙ.Π.Υ. Δάφνη Καϊτελίδου, η Διευθύντρια Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας του Π.Ο.Υ., Natasha Azzopardi-Muskat, η Επικεφαλής του Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα Marianna Trias και οι Ανώτεροι Σύμβουλοι του Π.Ο.Υ. Joao Breda και Παύλος Θεοδωράκης.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Υγείας επισήμανε ότι το συγκεκριμένο Γραφείο είναι το πρώτο στην ιστορία του Π.Ο.Υ., παγκοσμίως, που έχει ως αντικείμενο την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο η ελληνική Κυβέρνηση αποκτά μια αδιαμεσολάβητη και θεσμική συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος με τις γνώσεις και την εμπειρία του θα προσφέρει σημαντική τεχνική βοήθεια, για την κατάρτιση, την προώθηση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας.

Ο Hans Kluge ανέφερε ότι σε μια πρόσφατη έκθεση του Lancet εκτιμάται ότι 8 εκατομμύρια ζωές χάνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο λόγω ανεπαρκούς υγειονομικής περίθαλψης. Η Περιφέρεια Ευρώπης του Π.Ο.Υ. δεν αποτελεί εξαίρεση –η ανεπαρκής ή η ατελής υγειονομική φροντίδα αποτελεί πρόκληση και πλήττει περισσότερο τους πιο ευάλωτους. Οι αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες, αλλά και στο εσωτερικό των χωρών οξύνουν τις υγειονομικές ανισότητες –ανισότητες που έχουν ενταθεί περαιτέρω λόγω της πανδημίας. Τόνισε ότι η υγεία και η ευημερία για όλους, σε κάθε ηλικία, βρίσκεται στο επίκεντρο της Ατζέντας 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ. Ο Π.Ο.Υ., ο Οργανισμός που εκπροσωπώ στην Περιφέρεια Ευρώπης, ηγείται μιας μετασχηματιστικής ατζέντας που υποστηρίζει 53 χώρες και εδαφικές περιοχές, ώστε να επιτύχουν τους Στόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs) που σχετίζονται με την υγεία, ειδικά σε ό,τι αφορά την προαγωγή της Καθολικής Κάλυψης Υγείας. Σήμερα, η βελτιωμένη ποιότητα φροντίδας και η βελτιωμένη ασφάλεια των ασθενών εξακολουθούν να αποτελούν ένα μέσο που δεν αξιοποιείται επαρκώς για την επίτευξη αυτών των στόχων. Προκειμένου να επιτύχουμε, η ποιότητα της φροντίδας και η ασφάλεια των ασθενών χρειάζεται να τεθούν στο επίκεντρο κάθε πολιτικής και κάθε δράσης –σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

“Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας του ΠΟΥ, το EPW 2020–2025 – «Ενωμένη Δράση για Καλύτερη Υγεία στην Ευρώπη», αποτελεί τον οδικό χάρτη του ΠΟΥ και των κρατών-μελών του. Αποτυπώνει πολλές καλές προθέσεις, αλλά καμιά τους δεν έχει σημασία εάν δεν πραγματωθεί. Το όραμα του EPW είναι η καλύτερη στήριξη προς τις χώρες ώστε να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των πολιτών σε σχέση με την υγεία και την πρόσβαση στη φροντίδα υγείας. Το EPW καλεί τις χώρες και τους εμπλεκόμενους φορείς να αναστοχαστούν τη συνοχή των πολιτικών, των δομών και των πόρων ώστε να διασφαλίζεται ότι η υγειονομική φροντίδα πληροί τα πρότυπα υγειονομικής φροντίδας και ασφάλειας των ασθενών”, τόνισε ο εκπρόσωπος του WHO.