Για διπλασιασμό των εβδομαδιαίων νέων κρουσμάτων του κορονοϊού  παγκοσμίως τις τελευταίες δύο βδομάδες, έκανε λόγο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, τονίζοντας ότι οι αριθμοί πλησιάζουν το υψηλότερο ποσοστό από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην Παπούα Νέα Γουινέα και την περιοχή του δυτικού Ειρηνικού, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. δήλωσε ότι «Τα κρούσματα και οι θάνατοι εξακολουθούν να αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς» ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για περαιτέρω διασπορά της επιδημίας στην περιοχή. Πρόσθεσε δε, ότι είναι ζωτικής σημασίας η χώρα να λάβει περισσότερα εμβόλια κατά της covid-19 το συντομότερο δυνατό. Μέχρι στιγμής,

στην Παπούα Νέα Γουινέα έχουν αναφερθεί περισσότερα από 9.300 κρούσματα COVID-19 και 82 θάνατοι. «Αν και αυτοί οι αριθμοί είναι αντίστοιχοι με αυτούς άλλων χωρών, η άνοδος είναι ραγδαία και ο ΠΟΥ ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο μιας πολύ ευρύτερης επιδημίας», τόνισε ο Τέντρος.

Ο υπουργός Υγείας της Παπούας Νέας Γουινέας, Ζέλτα Ουόνγκ, δήλωσε ότι οι αρχές δυσκολεύονται να πείσουν τους πολίτες να φορούν μάσκα, ενώ πολλοί αμφισβητούν την ύπαρξη της ασθένειας, κάτι που θα περιπλέξει τις προσπάθειες εμβολιασμού.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι τρεις ιατρικές ομάδες από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία μετέβησαν στη χώρα αυτή την εβδομάδα.