Κατά την ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έκανε αναφορά στα εμβόλια που αναμένονται στη χώρα τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη Pfizer, υπάρχει συμφωνία παράδοσης 2.150.000 δόσεων τον Μάιο και 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο. Παράλληλα, αναμένονται 354.000 και 308.000 δόσεις για τον Μάιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα από τη Moderna. Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 300.000 τον Μάιο και 900.000 δόσεις τον Ιούνιο, ενώ η AstraZeneca δεν έχει προχωρήσει σε επιβεβαίωση των παραδόσεων του επόμενου διμήνου. Όσον αφορά το ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι φτάνει το 7,35%, ήτοι 777.000 πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.
Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της J&J και επεσήμανε ότι έξι περιπτώσεις θρομβωτικών επεισοδίων σε σύνολο 6,8 εκατομμυρίων εμβολιασμών στις ΗΠΑ οδήγησαν στην αναστολή χορήγησής του στη χώρα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επεσήμανε ότι το εμβόλιο της έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα και είναι διαφορετικό ως προς το AstraZeneca. Όπως τόνισε, τα εμβόλια που παρασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο είναι πιο ανθεκτικά σε σχέση με τα υπόλοιπα, καθώς διατηρούνται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης, μεταφέρονται ευκολότερα και είναι μονοδοσικά. «Η προστασία ξεκινά 24 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και η αποτελεσματικότητά του μετά από 28 ημέρες σε ποσοστό πάνω από 80%. Μετά από 49 μέρες προστατεύει απολύτως τόσο από βαριά νόσηση, όσο και από θάνατο». Παράλληλα, συνέστησε υπομονή, καθώς την Τρίτη αναμένεται η γνωμοδότηση του ΕΜΑ, Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου, για το εμβόλιο της J&J.
Για το θέμα του εμβολιασμού των εγκύων, η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι αρχικά η σύσταση ήταν απαγορευτική, ενώ στη συνέχεια η οδηγία αφορούσε τον εμβολιασμό υπό προϋποθέσεις, εάν η έγκυος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο. «Τα πρόσφατα στοιχεία, που προ δύο ημερών ανακοινώθηκαν, στηρίζονται σε ένα μητρώο που αριθμεί πάνω από 90.000 κυήσεις και αποδεικνύει ότι δεν εντοπίστηκε κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων. Αυτό άναψε το πράσινο φως για οδηγία και των βρετανικών Αρχών», υπογράμμισε.