Σοβαρότατες είναι οι δημόσιες καταγγελίες των γιατρών της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καβάλας, όπως αυτές καταγράφονται μέσω ανακοινώσεων και δηλώσεών τους στα τοπικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών ΕΣΥ Ν. Καβάλας, η κατάσταση στη ΜΕΘ είναι δυσχερής και αυτό ενισχύεται από τις ξαφνικές μετακινήσεις γιατρών (μέσω εφημεριών) στην αντίστοιχη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ξάνθης. Την ίδια στιγμή υπάρχει 100% πληρότητα στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, οι κλίνες της πολυδύναμης ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καβάλας είναι 12, και για να λειτουργήσουν ορθά με βάση τα πρωτόκολλα ασφαλείας θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 8 ειδικοί γιατροί. Σήμερα, και σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, εργάζονται 6. Μάλιστα, το Νοσοκομείο Καβάλας υποχρεώθηκε να αναπτύξει 18 κλίνες σε δύο διαφορετικά σημεία του κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, χωρίς ωστόσο να προνοηθεί η αύξηση των ειδικών γιατρών. Αυτό πρακτικά αύξησε τις ανάγκες εργασίες, υποχρεώνοντας του γιατρούς να δουλέψουν σε ένα καθεστώς 90 ενεργών εφημεριών.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν 14 εφημερίες το μήνα από το Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, χωρίς καμία άλλη άδεια ειδικού σκοπού, όπως ορίζεται από το νόμο. Σε δημόσια ανάρτησή της, η πρόεδρος του ΕΓΕΣΥΚ σημειώνει ότι «Οι ενέργειες αυτές σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του Αναισθησιολογικου τμηματος που ανάλογες πρακτικές δημιούργησαν θα οδηγήσουν στην κατάρρευση του ΓΝ Καβαλας, που δεν θα είναι πια σε θέση να στηρίξει τους πολίτες της πόλης αλλά και την ευρύτερη περιοχή που υποστηρίζει. Το πρόγραμμα εφημέρευσης που με αυτούς τους ασυνείδητους σχεδιασμούς διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά επισφαλές και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.» Επίσης, καταπέλτης είναι και η διευθύντριας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καβάλας, η οποία τονίζει ότι η ΜΕΘ έχει αποψιλωθεί από προσωπικό και λειτουργεί χάρη στην αυταπάρνηση των γιατρών.

Σημειώνει, μάλιστα ότι η ΜΕΘ λειτουργεί με 6 εντατικολόγους και 26 νοσηλευτές, ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί με 8 εντατικολόγους και 48 νοσηλευτές. Μάλιστα, επιβεβαιώνει ότι διακομίστηκαν τρεις ασθενείς με κορονοϊό από το Νοσοκομείο Καβάλας στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ξάνθης. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καβάλας τα τελευταία 2 χρόνια, αποχώρησαν 37 άτομα μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και προσλήφθηκαν μόλις 4, με το ισοζύγιο σε περίοδο πανδημίας να είναι οριακά θετικό με 4 επιπλέον νοσηλευτές επικουρικού κυρίως προσωπικού, αριθμός ελάχιστος μπροστά στις τεράστιες ανάγκες σε περίοδο πανδημίας.