Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Covax, η Γαλλία θα προσφέρει για αρχή 100.000 δόσεις του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca κατά της Covid-19 στις αναπτυσσόμενες χώρες αυτόν τον μήνα. Το γεγονός, που καθιστά τη Γαλλία το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στέλνει τις δικές του προμήθειες σε φτωχότερες χώρες, ανακοινώθηκε χθες από Γάλλο αξιωματούχο.

«Η Γαλλία θα εγκαινιάσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό καταμερισμού εμβολίων με το Covax. Ελπίζουμε και άλλες χώρες να μοιραστούν στην πράξη εμβόλια με το Covax», δήλωσε συγκεκριμένα ο σύμβουλος του προέδρου Μακρόν.

Το σύστημα Covax στοχεύει να διασφαλίσει 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τις χαμηλού εισοδήματος χώρες έως το τέλος του 2021. Τον Μάρτιο, είχε αναφερθεί ότι στόχος ήταν να διανείμει 237 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε 142 χώρες έως τα τέλη Μαΐου”, ενώ απέστειλε επίσης τα πρώτα εμβόλια της Pfizer.

Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχία ότι ανεπτυγμένες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, που σπεύδουν να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους, έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν μονάχα χρήματα στο Covax και αποφεύγουν να στείλουν δόσεις από τα αποθέματά τους. Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να στείλει 500.000 δόσεις έως τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με τον Γάλλο σύμβουλο.

Το πρώτο φορτίο των δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, που προέρχεται από τις αναμενόμενες παραδόσεις στη Γαλλία, θα σταλεί στο Covax «άμεσα», σημείωσε ο σύμβουλος